#1: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Tor Apr 22, 2010 9:32 pm ---- Det er jo helt forfærdeligt.
Blev færdig med min mark idag. Ville derfor køre videre til den næste landmand, hvis marker jeg havde fundet interessante.
Landmanden sagde, at de netop skal til at igang med at så, og at det derfor ikke var hensigtmæssigt at have mig gående. Jeg kunne vende tilbage oktober..... Oktober tænkte jeg, pyha, det var lang tid til. Men heldigvis havde jeg endnu en landmands marker i kikkerten så jeg drog videre.
Her skete nøjagtig det samme, manden fortalte at der lige var gødet og de snart skulle til at så, og at jeg kunne komme igen efter sommer.
Nu er første spørgsmål så, er dette typisk ? Vil alle landmænd jeg besøger sige det samme ? eller er jeg bare uheldig ?
Ødelægger man virkelig så meget ved at gå rundt og detekte på en mark ? det tror jeg ikke selv, men det vil jeg selvfølgelig ikke stå og skændes med landmanden om, det er jo hans marker og han bestemmer. men jeg er nysgerrig efter at høre om det er normalt man får afslag på denne tid af året samt om man vitterlig ødelægger noget ?
Hvis det er mere eller mindre normalt at man ikke går på markerne i denne tid og resten af sommeren, hvad pokker gør man så ? Hvor detekter i henne? Skov, strand, marker der ligger i brak ?
Kan man overhovedet detekte dybt nok på marker der ligger i brak ?
Jeg er lidt ude af den og har allerede abstinenser over tanken om at vente helt til vinter, det kan da ikke passe, det er som sagt helt forfærdeligt.
Gode råd modtages :)
#2: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Tor Apr 22, 2010 11:27 pm ---- Aha, dvs at lige netop de par landmænd jeg havde plukket ud, muligvis var en smule hysteriske, og at der stadig er håb forude :)
Så må jeg i gang med at søge flere marker og håbe at jeg render over en venlig landmand, der kan afhjælpe mine abstinenser.
Tusind tak for svar.
#3: Helt forfærdeligt II Forfatter: buhrkall [xbuhrkall], Skrevet: Tor Apr 22, 2010 11:55 pm ---- hej anders .
jeg ville tro ,at 75% af dem er meget ømme . når nu marken er blevet så fin.men det har ingen betydning. men kan snildt søge op til 10 cm i højden på korn eller hvad det nu skulle være. de sidste 25% kan man gå hos . men sådan er det jo bare . så du har nok bare været lidt uheldig med de første. men som du selv skriver så er der jo stranden hvis den er hel gal. og det plejer at være et hit specielt for ungerne . der er altid gevinst. og nu går vi jo den varme tid imøde.
#4: Helt forfærdeligt II Forfatter: Feender [xfeender], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 12:38 am ---- For mit eget vedkommende har jeg 'gemt' et par majsmarker og en del brakmarker - som jeg skal til at søge lidt på nu her i såperioden. Faktisk skal jeg afsted i morgen tidlig til en stor gård med 10 tønder land og søge lidt der, inden det hele om en måneds tid bliver dybde pløjet og lavet til skov...
Men som hans og buhrkall siger, tror jeg bare du har været lidt uheldig. For nogle landmænd er det det psykologiske i at de lige har ordnet marken så fin og nydelig, som de ikke kan lide.
Held og lykke :)!
#5: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 3:26 am ---- Tak for svarene, jeg har nu været på opdagelse på kortdatabasen samt dgs og er klar til at møde de næste landmænd imorgen. Håber det bedste.
Men jeg kunne godt tænke mig at høre jeres erfaringer med at søge på ikke pløjede marker, dvs marker der ligger brak, skov, plæner osv, dvs områder med jord der ikke er vendt i nyere tid. Kan man finde noget de steder, eller ligger tingene for langt nede pga det naturlige lag der kommer år efter år ? Hvis man kan finde noget, er der så tidsperiodisk begrænsning på, igen pga de årlige lag der kommer ovenpå ?
Tusind tak for svar, man skal lære hele tiden. Jeg mener der er en herinde der skriver noget i retning af "Salige er de uvidende, thi de ved ikke, hvad de ikke ved" Det er jo så tydeligvis mig han skriver om der :)
#6: Helt forfærdeligt II Forfatter: Feender [xfeender], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 5:35 am ---- Mht. plæner har jeg gået en del i parken samt den tilhørende skov. Begge er ikke særligt gamle (anlagt i 1930'erne) men det er en dejligt øveplads. Og selvom mønterne ikke er særlig gamle disse steder - så ligger de tilgengæld overalt. I skoven har jeg fundet et par sølvmønter fra slutningen af 1800-tallet, og i selve parken ligger der også mønter fra den tid, altså ældre end selve parken. Mønterne ligger faktisk slet ikke særligt dybt i plæner, men ca. 5-8 cm. Det samme gælder for smykker og desværre også kapsler. Men jeg vil helt klart anbefale dig at søge sådanne steder.
Mht. til brakmarker skal jeg jo som sagt afsted i morgen - så får du lige lidt feedback når jeg kommer tilbage (:
#7: Helt forfærdeligt II Forfatter: Kent Kannegaard [Kent], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 6:26 am ---- Mit råd til dig er opsøg landmænd med kvægbrug, de har for det meste en del græsmarker man kan gå på.Det er de samme landmænd der har majsmarker.
#8: Helt forfærdeligt II Forfatter: Paracelsus [xParacelsus], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 6:36 am ---- Jeg plejer at sige til dem, at afgrøden kommer op, uanset hvad. Det står bare ikke i en fin række.
Når jeg søger, hvor afgrøden er kommet op, så forsøger jeg at vende jorden med planterne i, og så håbe at fundet ligger længere nede. Så kan man lige vende det hele tilbage på plads.
Gik hos en fyr, som lige havde sået, og lavede vel 100-150 huller af forskellige størrelser. Han blev lidt bleg, da han så alle de mørke felter.
Nu er det hele kommet op og han sagde i forgårs, at man overhovedet ikke kan se, at jeg har været der.
#9: Helt forfærdeligt II Forfatter: Kent Kannegaard [Kent], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 6:46 am ---- Forklar dem at alle deres øldåser også bliver fjernet, så bliver de glade
#10: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 8:11 am ---- En masse rigtig gode råd, tak for det.
Feender, jeg glæder mig til at høre hvordan din tur går
#11: Helt forfærdeligt II Forfatter: BG [briang], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 4:07 pm ---- Hvis jeg går på marker som er tilsået bruger jeg kun en lille haveske og min pinpointer og forklarer lodsejeren hvor lidt jeg graver. Jeg har ikke fået mange afslag og har efterhånden besøgt en del.En pinpointer er for mig helt uundværlig.Held og lykke med din videre søgen.
#12: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Fre Apr 23, 2010 4:14 pm ---- Tusind tak for rådet BG.
#13: Helt forfærdeligt II Forfatter: Kim F Rasmussen [xKim F. Rasmussen], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 3:47 am ---- Jeg syntes man skal vide hvad der er at komme efter, før man begynder at trampe rundt og grave huller i en mark hvor kornet er begyndt at spire. Det er ikke det rigtige sted at øve sig med en ny detektor efter min mening. Men jeg ved godt det er svært når man er ivrig efter at komme ud og søge. Jeg har selv trampet rundt i en kornmark og gravet sølvpapir og andet affald op. Men der er da masser af skov og græsmarker rundt om Fredrikshavn. Og det kan godt lade sig gøre at finde rigtig gamle ting i skovbunden, muldlaget vokser ikke ret meget i løvskov, jeg har selv fundet sølvmønter og bogerkrigsmønter fra middelaldren i skov.
#14: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 5:43 am ---- Hej Kim.
Det er nemmere sagt end gjort, at vide hvad man kommer efter. De marker jeg har gået på de sidste 3 uger er ligger ret op af 62 jernalder grave og kældere, samt indtil flere overpløjede gravhøje, så min forskning sagde at jeg nok skulle finde oldtid, men fandt udelukkende "kun" ting fra renæssancen. :)
Øve og øve, jo jeg er selvfølgelig ikke så hårhudet udi faget endnu, men har alligevel gået hver eneste dag i nu en måned, ca 3-5 timer om dagen, ja selv om natten for at få lysten styrret, så jeg føler selv at jeg har øvet rigeligt, nu vil jeg bare gerne finde "stedet" :)
Derfor også mine spørgsmål til hvorvidt man kan søge andre steder end lige på de "ømme" marker. Var netop i tvivl om man kunne søge dybt nok på græsmarker, skov samt brak.
Glæder mig i den anledning til at høre om Feenders tur idag på brak.
Stedet jeg netop er færdig med har både pløjet mark, samt brak samme sted, da de pløjede marker var gennemgået minutiøst gik jeg over på brakmarkerne lige ved siden af, men fandt absolut intet andet det sædvanlige sølvpapir samt patroner. Disse ting lå i alle lag, fra øverst til max dybde af hvad detektoren kan klare, så jeg blev lidt enig med mig selv om at der så ikke kunne findes andet end nutidsbras på en sådan mark. Men måske var jeg bare uheldig ?
Strand har pt ingen interesse, jo, det kunne da være hyggeligt nok, men det er ikke den type fund der lige pt gør mig syg for at komme ud.
Skoven er en spændende mulighed, nu hvor jeg har fået svarret at det sagtens kan lade sig gøre, detsværre kender jeg personligt kun til statsejede samt komunnale skove i nærheden der er interresant med historie, men måske kan lidt mere forskning på området gøre underværker.
Tusind tak for råd og svar, Kim.
#15: Helt forfærdeligt II Forfatter: Kim F Rasmussen [xKim F. Rasmussen], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 4:35 pm ---- Har du undersøgt om der evt har været andre på de der "kendte steder" der har jo efterhånden været hobby arkæologer med detektor de sidste 30 år?
#16: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 5:51 pm ---- Hej Kim
Forstår nok ikke lige dit spørgsmål, hvilke "kendte steder" ?
Mener du statsskovene hvor jeg nævner at der er interesante steder ? så nej, jeg har ikke undersøgt noget som helst om disse, har slet ikke før nu haft skov områder i tankerne.
Mener du stederne jeg allerede har gået, så nej aldrig med metaldetektor.
Stedet med de 62 grave og kældere blev delvist udgravet i 1923, og er ikke kigget på siden, så heller ikke her er brugt metaldetektor. Dog går jeg selvfølgelig ikke direkte på stedet men på markerne der ligger op til højene, og lodsejeren siger at der aldrig i hans 60 år på stedet har været andre end mig.
Lige en lille undring. Stedet med 62 grave og kældre er kun nævnt på dkconline med 3 punkter, det er de 3 største gravhøje der her er nævnt. Hvordan kan det egentlig være at de sidste 59 punkter ikke er på ? eller hele området ikke er skraveret på dkconline som fredet ? Det forstår jeg ikke helt.
#17: Helt forfærdeligt II Forfatter: Feender [xfeender], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 6:59 pm ---- Hej Butte.
Så har jeg været ude - der er dog imidlertid ikke det store at skrive om. Det eneste der dukkede op var nutidigt junk, altså hestesko, værktøj o.lign. Ikke EN ENESTE mønt
Men marken lå et par kilometer uden for byen, og jeg tog derud i blinde, dvs. jeg havde ikke lavet noget som helst research inden. Så det kan såmænd sagtens være at jeg bare har været uheldig mht. valg af mark.
Men man skal nok være forsigtig med hvor meget græs der er på marken, for græsset var rigtig højt på den mark jeg gik på, så følte ikke rigtig at detektoren 'fik fat' i jordbunden..
Konklusion:
Jeg vil helt sikkert fortsætte med at gå på brakmarker - MEN vil lige holde øje med græslængden og nok også lave en smule research først. Men ellers var det en god tur, og erfaring skader jo ikke :)
#18: Helt forfærdeligt II Forfatter: Kim F Rasmussen [xKim F. Rasmussen], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 7:01 pm ---- Ja jeg mener at stenkælderne ved Frederikshavn er kendte steder, der er endda skilte og oplysningstavler, så det er jo et oplagt stad at søge. men hvis ejeren siger at der ikke har været søgt i området så må man jo regne med det.
Der er rigtig meget der ikke er registreret på dkconline i Vendsyssel, det er ikke noget de har prioteret højt på museet, men de er vist ved at rette op på det.
#19: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 7:46 pm ---- Ok, undrede mig lidt over dck, troede faktisk alt var samlet her, men har nu svaret :)
Nej, det er ikke kældrene på Gærumvej. Kælderne på Gærumvej er kendt af dck og offentligheden med skiltning osv.
Disse kældre, som jeg har fundet er ikke, efter min opfattelse kendte af offentligheden, de ligger på privat grund uden nogen form for opmærkning eller adgangsveje.
Selvfølgelig er de helt sikkert kendt af diverse arkæologer, halvdelen blev som sagt udgravet i 1923. Men landmanden der ejer stedet fortæller at jeg er den første siden, der har været at spørge til stedet. Han har boet der siden først i firserne, der før hans forældre.
Ejeren fortæller dog at museet har vist interesse den sidste tid og de har talt om at skove træerne på bakkerne og gøre stedet mere kendt med opmærkning i nær fremtid.
Noget ejeren har forsøgt gjort igennem flere år, men der har åbenbart ikke været interesse eller økonomi til det fra museets side.
På den baggrund kan jeg kun konkludere at jeg er den første med metaldetektor på stedet. Detsuden har jeg jo også fundet en del på markerne, som jo ellers ville være fjernet af detektorfolk, det var blot ikke fra den tidsperiode jeg havde regnet med.
#20: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 7:52 pm ---- Tak for info Feender.
Jammen, det er jo så nøjagtig samme oplevelse jeg havde, kun nutidgt skrald, selvom de pløjede marker ved siden af, samt overfor har givet pote.
Det kan, som du siger, selvfølgelig være en tilfældighed, derfor også mit spørgsmål på dette forum, om de gamle og garvedes effaring med dette.
Iøvrigt en rigtig fed hjemmeside du har dig der Feender :)
Jeg har osgå snart lagt sidste hånd på min egen, men tør jo næsten ikke vise den frem når din ser sådan ud
#21: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Lør Apr 24, 2010 11:46 pm ---- Har nu også prøvet lidt skov :)
Fik lov at søge på et sted hvor der igennem mange hundrede år har været stor aktivitet.
Stedet jeg valgte ud idag for at prøve et par timer, var hvor der engang har været en præstebolig, huset er idag helt væk, kun nogle få sten bevidner at der engang har været noget. Men igen held. Jeg syntes det var lidt svært at gå på stedet, masser af små nye træer på hele skovbunden, dog kun nogle få mm tykke og 20-40 cm høje, men de gjorde det rimeligt svært at svinge. Der var også masser af anemoner, så søgedybden blev forringet med ca 10 cm.
Jeg lagde også mærke til at jeg praktisk talt kunne grave i skovbunden med de bare hænder da det hele var den rene løse muld. Derfor får jeg igen den mistanke at det er helt umuligt, da de gamle ting må ligge meget langt nede, pga det nye muldlag der kommer år efter år. Måske tager jeg igen fejl og hører gerne om andres erfaringer sådanne steder.
Men der er masser af skov endnu og jeg skal selvfølgelig prøve igen :)
#22: Helt forfærdeligt II Forfatter: Chris [xChris], Skrevet: Søn Apr 25, 2010 2:36 am ---- I en løvskov tager det ca 100 år at danne ca. én tomme skovbund, så ting fra 1500 tallet, alt andet lige, ligger et sted mellem 10 - 15 cm under overfladen. Erosion kan bringe disse ting meget nærmere overfladen, orme aktivitet kan ha' den modsatte effekt.
#23: Helt forfærdeligt II Forfatter: hvk [hvk], OdderSkrevet: Søn Apr 25, 2010 4:01 pm ---- Skovene er fine steder til at finde mønter, ringe m.m. hvilket også er meget hyggeligt... Tingene ligger sjældent så dybt - men er så heller ikke mere end de 100 år som mange af vores skove er.... Jeg har aldrig spugt skov ejeren om lov men holder mig modsat også tæt omkring vejene. Jeg har ofte mødt lodsejeren uden problemer... Men jeg tager også kun den lille skovl med...
#24: Helt forfærdeligt II Forfatter: Butte [xButte], Skrevet: Man Apr 26, 2010 1:17 am ---- Dejlig brugbar info, tak for jeres svar.