Kort fortalt er den en særdeles detaljeret højdemodel produceret via en stor mængde målinger med laser og efterfølgende digital behandling, som resulterer i en højdemodel med ca. 15 cm nøjagtighed. Og som det fremgår af indlægget fra seminaret kan en stor del næsten forsvundne fortidsminder identificeres ud fra den.
Spørgsmålet er, i hvor høj grad DHM benyttes rundt omkring på de danske museer. Så vidt jeg kan se, så giver det nogle rigtig gode muligheder, men de færreste steder har man nok tiden til at gennemse større områder for mulige fortidsminder.
Er der nogen, der har kendskab til, at deres lokale museum benytter sig af DHM?
Kunne man forestille sig, at man nogle steder kunne oplære nogle amatører som os i brugen af modellen, så man kunne få gennemgået i det mindste en del af landet? For detektorbrugere kunne det jo give udbytte i form af nye, interessante jagtmarker og museet kunne til gengæld få bedre styr på de næsten usynlige fortidsminder.
#2: Danmarks Højdemodel (DHM) Forfatter: tommy [xtommy], Skrevet: Fre Nov 19, 2010 7:27 am ---- Jeg har været til et foredrag, hvor "opfinderen" af Højdemodellen fortalte om dette nye redskab. Det kunne især bruges til at finde oldtidsagre i skovene, der jo mange steder ikke har været dyrket siden oldtiden. I åben agerland, hvor jorden har været dyrket i århundrede, var den ikke til meget gavn, da konturene jo med tiden udviskes.
Men et nyt spændende redskab, som mange museer sikkert bruger/vil bruge.
#3: Danmarks Højdemodel (DHM) Forfatter: Tobias [xTobias], Skrevet: Fre Nov 19, 2010 4:21 pm ---- Her er endnu en pdf (kolla slide 40): LINK
#4: Danmarks Højdemodel (DHM) Forfatter: Tobias [xTobias], Skrevet: Søn Nov 21, 2010 1:29 am ---- [quote1290270521=Wellbelove]
Mener du ikke side 41 Tobias?
[/quote129
Jo visst menar jeg sid 41