#1: At finde gode marker Forfatter: Jacko [xJacko], Skrevet: Søn Sep 11, 2011 12:07 am ---- Hvad er tipsene til at finde evt gode marker? Ud over selvfølgelig marker op til kirker og andre ældre bygninger?
Hvilke forhold trikker jer til at mene en bestemt mark/område evt er god at søge på?
Har været afsted på min første mark 4 gange af ca 3 timers varighed de sidste tre uger, uden at finde noget (ud over sølvpapir, patroner, dåser, masser af søm og en masse andet skrammel)
Godt nok er marken stor (ca 1000x500m), så det er jo selvfølgelig en microskopisk del der er afsøgt, men må indrømme gejsten sgu er ved at falde lidt, til trods for jeg normalt har stor tålmodighed, når man bare bliver ved med at grave søm op:(
Marken troede jeg ellers ville være noget, med en del ujævnt terræn samt en fin høj plus en landsby der er mindst 800 år gammel lige om hjørnet. Havde en mere erfaren detektor med derude også på en tur, heller ikke han fandt noget overhovedet.
Så derfor, hvad kunne en evt "god" mark så være?
#2: At finde gode marker Forfatter: Allan [Kingfisher], Skrevet: Søn Sep 11, 2011 1:12 am ---- Gamle kort, fortællinger, overpløjede gravhøje, beliggenhed osv. Prøv evt at spørge på det lokale museum, hvis du ikke selv kan finde noget spændende. Mange steder er dog ikke opdaget endnu, så giv ikke op selvom fundene udebliver i begyndelsen.
Et råd ( nu får jeg nok "tæsk" herinde :-)): Grav ikke på jern/ dårlige signaler, når du går et nyt sted. Der går alt for meget tid med det graveri og man mister nemt modet, hvis intet spændende dukker op. Finder du et spændede sted, så grav på alt. "Hver mark har sin flintflække" ( og sikkert også sit oldtids-metalfund)
Held og lykke med jagten.
Ps: Gik selv ca. 20 timer på en stor kendt plads, inden det første fund dukkede op.
#3: At finde gode marker Forfatter: Heelgrasper [xHeelgrasper], Skrevet: Søn Sep 11, 2011 2:54 am ---- En del har også haft held med at opsøge fundstederne for gamle skattefund. Særligt fra 1800-tallet, hvor man ikke var så metodisk, men det var jo først helt fremme i 1970'erne, at man tog metaldetektoren i brug, så fund indtil da kan stadig kaste noget af sig
#4: At finde gode marker Forfatter: llycke [xllycke], Skrevet: Søn Sep 11, 2011 4:52 am ---- Jeg har selv fundet en gammel kirke jeg vil ud og gå en af mine første tur på, kirken er opført ca. år 1300, lige op til kirken ligger en ældre gård som jeg har fundet historie på der går tilbage til år 1419, hele vejen rundt om kirken er der marker, ligger i en meget meget lille landsby så der er næsten igen bebyggelse derude. Håber det er nogen marker som kan kaste lidt af sig.
(detektoren skulle gerne komme med posten i starten af den kommende uge) glæder mig meget til at komme ud og gå min første tur med detektor. Jeg regner med at tage et par ture på stranden først for lige at lære maskinen at kende.
Er dette noget i vil mene er nok information til at området er et besøg værd??
Alle fra fyn kan måske have gavn af denne side fynhistorie.dk/
#5: At finde gode marker Forfatter: René Skjødt [Skjødt], 9530-StøvringSkrevet: Søn Sep 11, 2011 4:59 am ---- Ja det kan være svært med de arealer. Generelt skal der meget stærke argumenter til for at jeg vender tilbage til en mark, der ikke har givet noget på den første tur (3-4 timer). Har selv prøvet mange gange, at tro man har fundet den perfekte mark og de ideelle historiske forhold for så at blive gevaldigt skuffet. Men tro mig, de er der de gode marker. Bare på med vanten og prøv dig frem, så kommer de..
#6: At finde gode marker Forfatter: Danzigman [xdanzigman], Skrevet: Man Sep 12, 2011 6:03 am ---- Hej. Lyder effektivt.. men hvad er DKC som refareres til. Har selv lidt døje med at få kort ældre end 1900 som kort.arealinfo har som historiske.
#7: At finde gode marker Forfatter: RuneL [fiskoman], Skrevet: Man Sep 12, 2011 5:49 pm ---- Har selv erfaret at det at læse om lokalhistorien giver en et indblik i hvor mennesker har holdt til. Det kræver en del læsning men derefter får man nogle gode ideer til hvor man skal forsøge sig henne. Det er dog ikke ensbetydende med at der ligger noget på marken, men gør oddsene bedre:-) Og som der er skrevet tidligere er det en god ide at lytte på de landmænd man er ude og snakke med, de har gerne en del vigtige informationer, som de meget gerne vil af med;-)
#8: At finde gode marker Forfatter: Mogens Hansen [Mogens Hansen], TønderSkrevet: Man Sep 12, 2011 7:00 pm ---- historiskatlas.dk/ denne har bruger jeg også sammen med noget af ald det andet der står i denne tråd.
#9: At finde gode marker Forfatter: tommy [xtommy], Skrevet: Man Sep 12, 2011 7:51 pm ---- Den er vist nok kun noget værd for fynboer.
#10: At finde gode marker Forfatter: Jacko [xJacko], Skrevet: Søn Sep 18, 2011 5:01 am ---- Tak for de gode råd:)
Har fundet de næste par marker jeg vil forsøge lidt på de kommende uger:)
De ligger ud til havet. Nogen der har nogen erfaringer til om det plejer at være noget der kunne være ekstra godt?
Har gået nogle ældre veje og et par åer igennem markerne, plus landmanden fortalte der var fundet en del stenøkser i hele området. Ligger desuden tæt på et vadested til en mindre ø.
Gjorde ikke noget hvis der dukkede sådan en mønt op af mulden engang;) Men nok højst usandsynligt;)
#11: At finde gode marker Forfatter: René Skjødt [Skjødt], 9530-StøvringSkrevet: Søn Sep 18, 2011 2:19 pm ---- Hej Jacko. Vær opmærksom på, at marker direkte ud til havet, kan have ændret sig betragteligt i løbet af årene pga. sandflugt. Nogle steder ligger fortiden godt gemt under en halv meter sand, der er kommet til i løbet af årene. Men som med alle andre marker er det bare at prøve. God jagt.
#12: At finde gode marker Forfatter: agersoe [xagersoe], Skrevet: Søn Sep 18, 2011 8:24 pm ---- [quote1316345027=René Skjødt]
Hej Jacko. Vær opmærksom på, at marker direkte ud til havet, kan have ændret sig betragteligt i løbet af årene pga. sandflugt. Nogle steder ligger fortiden godt gemt under en halv meter sand, der er kommet til i løbet af årene. Men som med alle andre marker er det bare at prøve. God jagt.
[/quote131
Det kommer så helt an på, hvor i landet man er, René.
Hos os ligger de fede, lertunge jorder helt ned til vandet !
#13: At finde gode marker Forfatter: Heelgrasper [xHeelgrasper], Skrevet: Søn Sep 18, 2011 9:02 pm ---- Ud over sandflugt skal man også lige huske på, at landet nogle steder har hævet sig og vandstanden heller ikke har været konstant. For længe siden lavede jeg en tråd om det: www.detekt.dk/sdf/e107...php?4615.0
Som en tommelfingerregel var de første bosættelser (stenalder) nær vandet, hvorefter de gradvist rykkede ind i landet. Dog lå ladepladser/havne selvfølgelig altid ved kysten.
#14: At finde gode marker Forfatter: agersoe [xagersoe], Skrevet: Søn Sep 18, 2011 9:49 pm ---- Helt rigtigt, Jakob.
Jeg kan eksempelvis supplere med, at her hos helt mod syd ligger de ældste kystbopladser fra stenalderen submarint ned til 4,5 m under havoverfladen, pga. landsænkning !
#15: At finde gode marker Forfatter: Chris [xChris], Skrevet: Søn Sep 18, 2011 10:23 pm ---- Og her i Thy ligger de over havoverfladen, pga. landhævning :)