#1: Tyskere ved Tipperne? Forfatter: Oliver Thomsen [Oliver], EsbjergSkrevet: Lør Jun 02, 2012 10:35 am ---- Hej, Jeg håber at i kan besvare mit spørgsmål.
Kender i noget til hvorfor der lægger tysk ammu i klitterne ved de små hytter, vest for Bork :) Vi har en hytte, og kradsbørstig nok har jeg gravet ammu op siden jeg var lille, Jeg har fundet ud af hvor det stammer fra, takket været jeres links!!, men vil gerne vide mere om historien bag dem. Det er mest patronhylstre, men har også fundet en pind med 3 utydelige bogstaver. Numre på patron hylstre, P181 (Hugo Schneider A.-G., Leipsig, Germany), P249 (Finower Industrie G.m.b.H., Finow/Mark, Germany), Jeg har også fundet en del fra en granat :) Og self, en del skarpe patroner ;)))
Hilsen Oliver!
#2: Re: Tyskere ved Tipperne? Forfatter: Michael Sølling Petersen [garand02], Vordingbor DanmarkSkrevet: Tir Jun 19, 2012 9:05 pm ---- Det kan være fra utallige tyske øvelser i klitområderne, jeg har både fundet ammu, afskudt panserfaust osv(-:
#3: Re: Tyskere ved Tipperne? Forfatter: Asbjørn Runge [Asse], 6800 VardeSkrevet: Tor Mai 16, 2013 7:05 am ---- Nymindegab området var under krigen et nærmest Tysk område.
Tyskerne havde ( mener det var ) en Luftværns afd med tilhørende skole -
Ved 2. verdenskrigs udbrud og den tyske besættelse af Danmark fik området omkring Nymindegab en helt ny betydning. Området kom til at indgå som en del af det kystforsvar, som tyskerne lod opbygge langs den jyske vestkyst.
Nymindegablejren blev etableret i årene 1941-43 i forbindelse med opbyggelsen af kystforsvaret. Lejren blev anvendt af de tyske tropper som fagligt støtteområde for det imponerende forsvarværk.
Den tyske besættelsesmagt drænede i krigsårene den danske statskasse for mere end 10 milliarder danske kroner. Af disse midler blev over 2 milliarder anvendt til etablering af den danske del af Hitlers i alt 5500 km lange fæstningsværk, fra Pyrenæerne til Nordkap.
Et fæstningsværk, der stadig i dag er iøjnefaldende og netop ved Nymindegab ses særligt tydeligt - bl.a. i form af den solide panserværnsmur, der løber nedenom Holmsland Klit ved Nyminde Strøm.
Udbygningen af fæstningsværket fortsatte frem til foråret 1945. Mandskabet, der udførte arbejdet fra slutningen af 1943 til krigens afslutning, var primært tvangsarbejdere af en særdeles blandet herkomst: russere, franskmænd, polakker mfl. Tvangsarbejderne var under hele perioden indkvarteret i pigtrådsomkransede barakker ude ved kysten.
En del af de gamle bunkere er nu ved at blive taget af Vesterhavet, men inde omkring Hjemmeværnsskolen ligger stadig utallige bunkere skjult i terrænet.
Umiddelbart syd for vejen til Nymindegab Strand lå et kystbatteri (105 mm kanoner). Mandskabet var kystartillerister. I samme område var placeret et avanceret radarsystem.
Nord for dette område lå "Flaklejren", et område indrettet til indskydning af jernbaneflakskyts. Der var rangerbanegård og skydestandpladser med ildlederbunkere og betontilkørselsveje. Mandskabet, der tilhørte Luftwaffe, var indkvarteret i Nymindegablejren.
I lejrens vestlige del var der indrettet kommandostation og en optisk pejlestation, der bl.a. udnyttedes af kystbatteriet.
Det passive forsvar af området bestod af minefelter og pansergrave.
Så mon ikke det er der derfor der er en del afskudt tysk ammonition i området. Jeg bor 2 km fra stedet. :)