#1: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Christian Norby [Albertsen], VestsjællandSkrevet: Tor Okt 04, 2012 8:44 pm ---- Hej derude, overvejer og købe en ultralyds renser, til rensning af diverse kobber mønter og andre beskidte jord fund, som er sværer at gøre rene med om blød børste.
Er der nogle af jer der selv bruger sådan en fætter, og er der nogle der har erfaring med om det virker? Eller om det er penge ud af vinduet.
Et godt tip, tænd din detektor før du søger.
#2: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Tor Okt 04, 2012 9:03 pm ---- Har én, men bruger den ikke til rensning af fund - den er ikke særlig effektiv. Og det du ikke kan fjerne med vand og en blød børste, synes jeg heller ikke ultralydsrenseren kan fjerne.
#3: S Forfatter: Henrik [Henrikras], DKSkrevet: Tor Okt 04, 2012 9:24 pm ---- Slettet
Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Man Jun 17, 2013 9:31 pm, rettet i alt 2 gange
#4: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper], RandersSkrevet: Tor Okt 04, 2012 10:57 pm ---- Jeg synes at huske, at det er en af de ting, vi jævnligt har haft oppe at vende gennem årene, men folk plejer ikke rigtig at kunne få det til at fungere. Måske husker jeg galt.
Til visse ting, som man ikke er så bange for at give en lidt grov behandling, er der nogen, der bruger en stentromle: www.afp.dk/metaldetekt...stentromle .
#5: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Allan Franck [Allan], Skrevet: Tor Okt 04, 2012 11:02 pm ---- Anskaffede mig en god ultralydsrenser, for år tilbage. Må give Tommy ret, da den ikke er effektiv nok.
Har prøvet med div. væsker, men stadig ikke pengene værd.
#6: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: [Timmilan], Skrevet: Fre Okt 05, 2012 6:04 pm ---- Bruger selv en stentromle. Istedet for at købe alt muligt fancy gejl som bearbejdningsmateriale har jeg selv tømt flere haglpatroner fra kammerater og brugt disse med en blanding af vand og det gode billige skurepulver fra fakta. Det virker rigtig godt synes jeg. Bare husk at tørre haglene inden videre opbevaring da de ruster.
#7: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77], Nord fynSkrevet: Fre Okt 05, 2012 6:59 pm ---- Nogen der har et link til en sten tromle ????
#9: S Forfatter: Henrik [Henrikras], DKSkrevet: Fre Okt 05, 2012 7:40 pm ---- Slettet
Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Man Jun 17, 2013 9:31 pm, rettet i alt 2 gange
#10: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Fre Okt 05, 2012 8:02 pm ---- @Henrikras - der behøves nok intet kursus i det du hentyder til, for det allerbedste er at undlade at rense overhovedet og straks komme fundet i en plastpose og anbringe den/dem i køleskab, indtil de afleveres på museet. En evt. afrensning må foregå med demineraliseret vand og en meget blød børste, men kun, hvis du ved hvad du gør. Og du vil aldrig blive kritiseret af museet for ikke at have renset dine fund - tværtimod.
#11: S Forfatter: Henrik [Henrikras], DKSkrevet: Fre Okt 05, 2012 8:24 pm ---- Slettet
Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Man Jun 17, 2013 9:30 pm, rettet i alt 2 gange
#12: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Fre Okt 05, 2012 11:54 pm ---- Nej Henrikras - det skal ikke tørre op, før det kommes i en pose. Jeg bruger nogle gange at pakke emnet ind i servietter og fugte dem, inden jeg lægger dem i pose. Men måske en ide alligevel med et lille kursus - måske mest i hvad man ikke gør. Og mange erfarne kunne måske også trænge til sådan et kursus - de/vi tror nemlig vi ved så meget.
#13: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Allan Franck [Allan], Skrevet: Lør Okt 06, 2012 10:16 am ---- Tommys beskrivelse er den rette. Danefæ må ikke renses på andre måder. Div. maskiner/ sæbe/ syre er kun til værdiløse fund.
Bliver helt nervøs over dit indlæg Henrikkras.
#14: S Forfatter: Henrik [Henrikras], DKSkrevet: Lør Okt 06, 2012 10:55 am ---- Slettet
Sidst rettet af Henrik [Henrikras] den Man Jun 17, 2013 9:30 pm, rettet i alt 2 gange
#15: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Tommy Olesen [tommy], Osted, Lejre KommuneSkrevet: Lør Okt 06, 2012 11:16 am ---- @Henrikras - jeg er skam også helt rolig og forstår godt dit spørgsmål. Har da også oplevet, at ha indleveret en flot guldbelagt fibel, indsmurt i jord, som jeg ikke turde skylle af. Og hvad gjorde museet - en gang med sprøjteflasken (godt nok med demineraliseret vand) og så var den ren.
Rent sølv og rent guld tager ikke skade af vand og solide bronzeting tåler det også. Det er mere når man er ovre i det forgyldte, at det blir problematisk.
Hvad angår mønter, spec. BM'er, så tar de nok ikke skade af vand og evt. en blød børste.
Grunden til, at jeg opbevarer mine fund fugtigt og køligt er, at det er nogenlunde samme miljø, som de kom fra. Hvad museet så gør efter tingene er afleveret, må være deres problem. Men jeg får også gåsehud nogen gange, når man ser konservatorer sidde og skrabe på forgyldte ting med en spatel eller en skalpel. Så dine spørgsmål er helt relevante.
#16: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Tobias Bondesson [Tobias], Malmö, SverigeSkrevet: Lør Okt 06, 2012 11:58 am ---- Jag har også fået forskellige svar fra forskellige museumspersonal og konservatorer da jag har spörget om hantering/opbevaring. Det eneste som alle er enige om er at kölig opbevaring er bedst for alle fund og at organiskt materiale skal opbevares fugtigt. Ellers er der forskellige opfattelser.
Noget som jag synes vore godt er hvis Natmus kompletterede deres Danefae-folder med retningslinjer hvordan Natmus önsker at forskellige fund skal opbevares. Men för der er faelles retningslinjer mener jeg at man bör spörge sit lokalmuseum og fölge deres anvisninger.
#17: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Allan Franck [Allan], Skrevet: Lør Okt 06, 2012 8:55 pm ---- Henrikras. Jeg kan sagtens følge dig. Renser selv mine fund med demineraliseret vand, og evt. forsigtigt med en blød børste. Vil dæleme tage billeder, inden det afleveres.
Men lad os da høre, hvad Natmus siger. Rigtig god ide med retningslinier fra dem.
#18: Re: ULTRALYDS RENSER Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper], RandersSkrevet: Lør Okt 06, 2012 9:28 pm ---- I SDA-nyt (som det vist hed dengang) i 1999 var der en artikel af Mogens Bo Henriksen: "Hvordan skal detektorfund behandles?" Kunne jo være, Mogens kunne overtales til at tilføje den til www.viskriver.dk/ . Det skal siges, at jeg ikke aner noget om den artikel i øvrigt, da jeg ikke har gidet bøvlet med at fremskaffe en kopi, men jeg formoder, at den vedrører problematiken her.