:: Forum › Er vi ved at blive vores egen værste fjende ???
-> Vores hobby

#1: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 2:33 pm
    ----
Kære medlemmer på DP

I forlængelse af nogle debatter på diverse Facebook-fora tager jeg lige et emne op, som vi simpelthen er nødt til "i fællesskab" at forholde os til.

Der er tre konkrete emner:

1) Behandling og registrering af fund, samt samarbejde med museerne
2) Mediernes fokusering på "skatte"
3) Nye detektorfolks forventinger

ad 1)

Der kommer i disse år hundredevis af nye detektoramatører til hobbyen. Samtidig er der forskellige holdninger også blandt "gamle" detektoramatører.
Vi har, så vidt jeg kan følge debatten, det problem, at man ser meget forskelligt på, hvordan og efter hvilke overordnede "regler" hobbyen bør dyrkes.

Diskussionerne går konkret på, at museumsfolk naturligvis ønsker, at der indlæses så mange genstande som muligt fra en fundplads.
Nogle detektorfolk argumenterer så med, at sålænge der er så lang behandlingstid og at der ikke udbetales godtgørelser for "små-skrammel", ja så behøver man ikke indlæse disse og kan bare smide dem i skidtkassen.

Her ligger problemet, da "skramlet" ofte kan være ting, som har stor betydning for forståelsen af fundstedet og dets økonomi.
Helt konkret kan det dreje sig om stumper af bly og bronze fra pladser fra jernalder og vikingetid. Her er det nødvendigt at indlæse disse også. Gør man ikke det, er det faktisk bedre at lade dem ligge i marken, da man jo "ødelægger fundbilledet", hvis disse bare rives ud af marken og smides ud.

Her er museerne i min optik nødt til at træde i karakter og irettesætte disse folk, som åbenbart kun "søger for godtgørelsen" ... da disse nemt kan få prædikatet "skattejægere" og det er til skade for HELE detektormiljøet.

Såfremt det ikke lykkes at "uddanne" nye detektorfolk til at "gøre det rigtige" ender det med, at museumsverdenen vil kræve uddannelse og autorisation af detektorfolk, som man f.eks. kender det fra en del områder i Tyskland. Her kan vi så diskutere, om det i virkeligheden ville være bedst, eller om vi for enhver pris vil fastholde modellen, som den er nu?

ad 2)

I 2013 (og årene før) har der været ekstrem fokus i medierne på skattefund. Her er så også glosen "skattejægere" blevet brugt flittigt, idet det jo lyder mere "sexet" end detektorfører eller amatørarkæolog. Udviklingen er uheldig, da det dels er med til at give nye detektorfolk en falsk opfattelse af hobbyen (mere om det i næste punkt) og skaber et billede af, at detektorfolk virkelig først og fremmest ER "skattejægere". Jeg kunne godt tænke mig nogle baggrundsprogrammer om det store registreringsarbejde, som detektorfolk udføre på pladser, hvor også de små og undseelige fund registreres. Her er programmerne om "Metaldetektiverne" et klasse-eksempel, men de er desværre ikke blevet vist landsdækkende.

ad 3)

I forbindelse med "nytilkomne" til hobbyen kan man registrere følgende problematikker:
a) - mange nye er påvirkede af medie-hurlumhej om skatte og har den opfattelse, at man køber en metaldetektor og træder ind på den nærmeste mark og BINGO, så ligger skatten der, og man kommer i Go´aften Danmark.
b) - man oplever, bl.a. her på DP, når den første frustration, blandt nogle af de nytilkomne, over kun at finde sølvpapir og kapsler har hobet sig op, ja så vendes frustrationerne mod "de gamle", som måske har gjort gode fund. Her kommer så et helt umotiveret "krav" om, at de gamle skal tage de nye med på deres marker ... hvorfor tillader jeg mig lige at spørge? De gamle har brugt 100-vis af timer på research, opnåelse af tilladelser og lange dage med rekognoscering uden at finde noget som helst, FØR de måske er så heldige at løbe ind i et fundsted. ( ... at nogle "gamle" så vælger at gøre det alligevel er en anden ting)
c) - bør der udarbejdes en prøve / "optagelsesprøve" for detektorfolk, før man kan søge med et samarbejde med et museum? - eller er det nok, at man på forskellige fora, som f.eks. her på DP forsøger at "uddanne hinanden".

Lad mig til sidst lige understrege, at det heldigvis er sådan, at langt hovedparten af de nytilkomne detektorfolk "gør ALT det rigtige" ... og det er naturligvis ikke dem, som mit indlæg er møntet på. Det er møntet på de få, som kan ødelægge det for de mange.

Det ovenstående vil givetvis provokere nogen, men det sådan set også meningen, så vi kan få debatten om det.

Jeg håber, at I vil komme med jeres holdninger til dette.

#2: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tobias Bondesson [Tobias]Malmö, Sverige IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:11 pm
    ----
Dette kommer til at blive en spaendende tråd :yes: Återkommer med mina synspunkter efter jag samlat tankarna Vinker

#3: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Arne Hertz [Arne Hertz]Haderslev IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:27 pm
    ----
Et godt sted at begynde var måske her på siden. En lille basal håndbog som beskriver f.eks hvor dybt man kan grave, GPS, fundhåndtering f.eks ikke rense/slide for meget på fund. Forståelse for fundkomplekser, hvor hvert uregistreret fund stjæler informatin om pladsen. Ikke kun fokusere på om det er danefæ elller ej. F.eks går jeg på en plads hvor der i 16-1700 lå en gård og jeg gemmer stort set alt, dog uden at opmåle "skrammel".
På et tidspunkt får museer det hele til gennemsyn og kan lave et notat om det.

Jeg sikker på at det ville være til stor glæde for arkæologer og historikere, hvis alle mønter der ikke er danefæ, blev indrapporteret med information om hvilket ejerlav de er fundet i.

Eller også skulle nationalmuseet skrive en håndbog , som sider som denne kan linke til . Måske et tema til mødet d. 31.1.14

Det er nemt at kommentere på nybegynderes fejl, men er det ikke bedre at være med til at give dem den rigtige information før de laver for mange "fejl"

Dem der sælger detektorer har efter min mening også et ansvar her.

#4: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:34 pm
    ----
Arne, jeg er meget enig med dig. :tommel:
Jeg håber ikke, at mit indlæg opfattes som at "kommentere på nybegynderes fejl".
Det er ikke hensigten. Indlægget er mere en kommentar på dem, som IKKE ønsker at søge "videnskabeligt", med henvisning til, at der ikke udbetales godtgørelse for alle "små-stumperne". Altså en diskussion af, hvorvidt man overhovedet kan bruge det som argument.
Jeg er også enig i, at der bør udarbejdes helt målrettet information og vejledning til nye detektorbrugere (og gamle).

#5: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Arne Hertz [Arne Hertz]Haderslev IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:49 pm
    ----
Det var ikke ment som kritik af dit indlæg. Min kommentar var mere generelt møntet på at ,folk der har lagt noget op til os andre, til tider får nogle kommentarere, som måske havde været unødvendige, hvis vi der har erfaring delte lidt ud af den.
For en ordens skyld så har jeg tidligere arbejdet for Museum Sønderjylland som ufaglært på udgravninger og har derfor rimeligt styr på hvornår jeg er ved at komme derned hvor det er "forbudt" selv om det er svært når signalet er der.

#6: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 3:50 pm
    ----
Godt "initiv", som Kresten Poulsgård ville ha sagt. Håber det vil blive en god og saglig debat og husk - fordi man ikke er enige, behøver de andre ikke være dumme.

#7: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Peter Kobbernagel [Peter K]Stenlille IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 6:34 pm
    ----
Det er min interesse for historie, der har gjort at jeg købte en detektor. Derfor ønsker jeg til enhver tid at gøre det rigtige mht. mine fund!
Jeg undrede mig derfor, første gang jeg var på museet, over de ting de IKKE ville have, det er bl.a. derfor jeg ofte har spurgt de mere erfarne folk, om det er noget deres museer normalt tager imod!
Det virkede ihvertfald på mig, som om de kun ønskede at modtage det der enten var, eller potentielt var, danefæ! Måske skyldes det at jeg var/er nybegynder og det de ikke gad tage imod rent faktisk ikke var interessant, men når jeg som nybegynder står med en fornemmelse af at de kun gider modtage potentielt danefæ, så mener jeg at museet har et problem! De burde jo netop pointere at jeg havde gjort det rigtige ved at registrere det jeg ikke vidste hvad var!

Og nej, jeg stod ikke med 500 stykker metalskrot! Wauv

#8: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 6:35 pm
    ----
En ide ! Etablere en landsdækkende gruppe, hvor der inviteres "en" fra hver af alle foreninger og klubber som en repræsentant i gruppen. En slags tænketank som har det mål at komme med løsnings forslag til fremtidens detektor hobby.
Denne gruppe kan også lytte til argumenter fra de forskellige fora, kigge over landegrænser, osv. (en gruppe med det store overblik.)
Museums verden udpeger ligeledes en eller to repræsentanter som skal deltage i gruppen sammen med amatør detektor arkæologerne, til et endeligt forslag om hvordan man kunne udvikle et unikt system; lov / licens / detektor (jagt) tegn / folder..... "What ever " forslaget til en løsning måtte blive.
Hvis niveuet virkeligt blandt detektor folk i DK gennemsnitlig er faldne eller måske alarmerende, så kan man nok ikke skrive sig ud af problemerne, men der skal tages affære... Det kunne så være ala denne ide, hvis det overhovedet er så slemt, som bl.a den sidste lange tråd på Facebook gav indtryk af !!! Personligt tror jeg ikke det er så slemt , der altid være en lille % som trækker ned, uanset hvilke hobby, sport, erhverv, osv. man kigger på... Den lille % ses og høres bare mest, desværre.
Det virker også som om Mogens Bo gerne så Fyns museum ønske om en høj standard, helst skulle forplante sig landet over, sagt i den viden at nogle museer slet ikke er i samme gear som Fyns museum er, og er det så overhovedet Natmus's ønske alt dette, eller er det kun Mogens Bo som slår på jungle trommerne!!

#9: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 7:19 pm
    ----
Jeg tror den første betingelse for at vi kan komme videre er, at alle lokalmuseer har de samme retningslinjer og det har de åbenbart ikke. Så mon ikke nogen (NM eller MBH) kunne starte der. Når først alle lokalmuseer har samme politik, så vil det vel hurtigt forplante sig videre til os. Og så er det som Steen starter med at skrive, kun en lille procentdel af os der udgør et problem - de fleste af os skal vel bare vejledes.

#10: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Flemming Nielsen [flemse]Kirkevangen 3 a Gørlev IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 8:28 pm
    ----
Jeg tror det er de færreste museér, som er ressourcestærke nok til, at registrere hver eneste lille bly og bronzedims.
Det kræver man er rigtig godt inde i mapinfo, og det er kun for de helt hardcore skulle jeg hilse og sige.
Langt de fleste arkæologer arbejder slet ikke med mapinfo, da der kun bliver skræddersyet kurser, engang om året ca.
Det er måske svært, at forstå, men i kan vel selv fornemme, hvor ressourcesvage de fleste museér er økonomisk lige pt.
Jeg tror absolut ikke, at der bliver tilført flere økonomiske midler i fremtiden, da tendensen ikke peger i den retning.

#11: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 9:30 pm
    ----
Har tidligere fortalt min historie, der ligner den Peter K fremfører i ovenstående indlæg, at museet slet ikke er interesseret i at modtage mange af de effekter vi kommer med.
Så er det store spørgsmål jo så, om vi burde lade disse effekter ligge på marken, til denne måske viser sig at være så god, at museet fatter interesse for den samlede fundmasse fra lokaliteten.
Tror desværre ikke dette vil fænge blandt os, da vi så risikerer at grave de samme effekter op mange gange over en årrække.

Så, som det anføres i andre indlæg, burde museerne være de første der ensartede sig og så skal vi nok følge trop.......

Jeg glæder mig til detektordagen på NM i januar og til at høre om den officielle holdning er som Mogens Bo beskriver den, eller den er mere nuanceret.

Certificering af Detektor-førere. Hmmmm .....ja måske var det faktisk en ide.

Måske bare et kursus som E-learning ?? Den skal der nok lige tænkes lidt mere over.

#12: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik Warding [warding]Baldersvej 3 9640 Farsø IndlægSkrevet: Søn Dec 08, 2013 10:50 pm
    ----
Jeg har kun været i gang i 1 år, og har ledt efter et begynderkursus, netop fordi jeg gerne vil lære hvordan tingene fungere, men har måtte lære tingene som udfordringerne kom. Først læse om hvad de erfarende mener om de forskellige detektorer og så købe den man selv mener kan bruges, og så er man i gang. Men hov, hvordan fungere sådan en dævl, heldigvis blev den købt hos Jesper hvor der er dansk manual med, men alligevel. Men hov, tingene man finder skal jo også registres, igen læse om hvad de erfarende mener om gps, og så købe den man mener kan bruges. og hov, hvordan virker sådan en og hvad skal jeg skrive hvis jeg finder noget, og til hvem. Sådan gik min den første tid i detektorverden, med at finde ud af hvordan tingene fungere, og ikke mindst reglerne, både de skrevne og uskrevne, de forskellige slags kort og hvordan man bruger dem rigtigt. Ikke at jeg har noget imod at sætte mig ind i reglerne, som jo høre sig til når man begynder på noget nyt, men hvis nu de lokale klubber kunne arranger nogle begynderkurser så kunne man få nogle seriøse og dygtigere detektorfører samt lære folk bedre at kende.. Der hvor jeg har lært mest er gennem netop denne side, Detectingpeople.dk. Og jeg har stadig meget at lære endnu.. Så mange tak for hjælpen, om det så er på et direkte spørgsmål eller om man finder et tip på forum til hvordan man indstiller sin gps, eller hvad som helst, så er der altid hjælp.. :) :)

#13: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Thomas Norup [Maxi]Møgelkærsvinget 8 7130 Juelsminde IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 12:05 am
    ----
Når man skriver at museum ikke vil have dem er der vil tale om at de ikke mener det vil blive betragtet som danefæ?. Jeg mener,de ting kan man vil give til det lokale museum såfremt de ønsker det. Vil de ikke have dem,må man vil gå ud fra at de har så lidt værdi at en evt registrering er nok.

#14: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Nord fyn IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 7:53 am
    ----
Jeg kunne ikke være mere enig med steen.

folk der går på en mark glemmer til tider betydningen af de små genstande
En fibula er eks i min optik blot en fibula
dette hvad enten den er hel eller halv, fortinnet guldbelagt eller alm grøn i patinaen
naturligvis skal den indleveres med samme omhu som evt det tredie guldhorn
men hvorimod eks små smelteklumper i bronce vægtlodder osv fortæller meget mere

Derfor !!!

Når man går på en mark så betragt oldtiden som et puslespil
for hver ting man finder har man en brik til at samle det
smider man bare en brik væk bliver billedet aldrig komplet

#15: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 8:46 am
    ----
@Thomas. Når jeg skriver at museet ikke vil have dem er der tale om følgende.
Da jeg første gang afleverede genstande til vurdering på museet havde jeg ca. 60 genstande med ind i poser med GPS og forslag til ID påskrevet. Jeg havde derudover en samlet pose skår, smelteklumper og andet med derind, for netop at spørge til disse, om de var interessante for museet og om de skulle indleveres fremadrettet. Husk at jeg var ny i hobbyen.

Den flinke museumsmand sorterede i poserne og beholdt ca. 30 som han ville sende ind til vurdering.

De resterende fik jeg besked på, at jeg kunne tage med hjem igen, da de indeholdt effekter, der enten ikke var danefæ, eller ting som de havde nok af og som derfor ikke ville blive erklæret danefæ.
I disse poser var blandt andet. Seglstamper, tenvægte, musketkugler og lignende.

Min pose med skår, smelteklumper osv. kiggede han kort på og sagde " Ja det ligger der over det hele".

Ved min anden aflevering, havde jeg lært lektien lidt bedre og kun medtaget det der var sikkert danefæ, samt en enkelt tenvægt jeg syntes var så pænt ornamenteret, at den måske kunne sendes ind, samt et par effekter jeg ikke anede hvad var og derfor måtte præsentere for museet.

Min tenvægt fik jeg med hjem igen, da den ikke var usædvanlig og den ene af mine ukendte effekter, kunne heller ikke identificeres, blandt de arkæologer, der var til stede den dag, men de mente den sikkert ikke var danefæ, så den kom også med hjem igen.

Ved min 3 aflevering. Her var den normale arkæolog syg og jeg talte med en anden. Han modtog alt jeg havde med ind, men skrev ingen kvittering, da han ikke var uddannet i dette. Denne kom efterfølgende pr. mail og alt blev sendt til vurdering.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at havde jeg ved min 1 aflevering truffet den arkæolog, der modtog min 3 aflevering, havde jeg måske fået et andet syn på, hvad de ønskede af mig.

Jeg har efterfølgende talt med en 3 medarbejder, der ligesom har overtaget dele af indleveringsprocessen og aldrig, har han spurgt til at få andet indleveret end det de havde fået.

DELE AF OPRINDELIGT INDLÆG SLETTET AF SKRIBENT.


Sidst rettet af René Skjødt [Skjødt] den Man Dec 09, 2013 2:49 pm, rettet 1 gang

#16: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Thomas Norup [Maxi]Møgelkærsvinget 8 7130 Juelsminde IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 11:08 am
    ----
Rene. Skræmmende læsning. Her har det enkelte museum et ansvar,for man kan godt forstå at der er folk der tænker at man ikke vil bruge tid på det,såfremt det ikke skal bruges til noget.

#17: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 12:02 pm
    ----
Korrekt Thomas. Her er det så jeg tænker: Hvad nu hvis museet vælger at grave på min lokalitet. Altså en decideret udgravning. De vil så aldrig finde smelterester osv. for det har jeg nu bortskaffet igennem flere år. Det er her Mogens Bo´s udtalelse er korrekt, at det havde været bedre, at lade disse ligge.

Problemstillingen med at lade det ligge er så, at vi kan gå og grave de samme klumper op år ud og år ind og det tror jeg de færreste gider, da det er en fritidsinteresse vi udøver og de timer vi bruger på marken må gerne være så effektive som muligt.

Jeg er helt med på, at museerne selvfølgelig ikke har tid til at registrere enhver lille smelteklump, knap, fingerbøl, musketkugle og lignende, men så kunne vi måske selv plotte dem ind på et kort i en tilgængelig database og opbevare dem til de måske skal bruges i en større sammenhæng. ???

#18: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Nord fyn IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 1:01 pm
    ----
det er rendyrket dovenskab fra enkelte museer
Hvis man sender en fund rapport ind med det korrekte positionsformat
i et excell ark eller word kan de kopiere og lægge det direkte over.
Mogens bo registrerer samtlige smelteklumper fragmenter osv og efterfølgende får jeg et fint kort med udspredning

#19: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 1:31 pm
    ----
Vi sender ikke selv fundrapporter ind, Brian. Vi afleverer bare tingene med GPS-koordinat på poserne. Museet foretager så en sortering i hvad de vil have og hvad vi får med hjem igen og så klarer de resten. Det er endnu en forskel på fremgangsmåde de enkelte museer imellem.

#20: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Jakob Øhlenschlæger [Heelgrasper]Randers IndlægSkrevet: Man Dec 09, 2013 11:44 pm
    ----
Jeg kunne hurtigt komme til at skrive en alt for lang smøre om emnet her, men nu skal jeg nok prøve at beherske mig. Heldigvis er der også i forvejen sagt meget fornuftigt.

Angående detektorkurser, så synes jeg også det er en udmærket idé. Tidligere blev der jævnligt holdt sådanne rundt omkring, men det er efterhånden et par år siden, jeg har set det udbudt (foråret 2011 for at være mere præcis). Jeg har dog kendskab til en amatørarkæologisk forening, der har planer om et til foråret. Hvorfor de er blevet relativt sjældne aner jeg ikke.

Når jeg engang imellem har kontakt til nye detektorfolk, der søger vejledning, plejer jeg at henvise til Allan Faurskovs hjemmeside, www.afp.dk/metaldetektor/ . Allan har nemlig været god til løbende at få nedskrevet, hvad han har fundet ud af, under "tips", så det er et glimrende sted at begynde. Fremadrettet vil jeg nok også begynde at henvise til Kims udmærkede bog, metaldetektorbogen.dk/wp/ , som stille og roligt er ved at finde vej til bibliotekerne rundt omkring.

I tillæg til det er der også andre steder med nyttig info. Kulturstyrelsen har lavet en ganske fin lille introside: www.kulturstyrelsen.dk...r/danefae/ . Nationalmuseet har efterhånden også lagt en del info ud omkring danefæ og den museumsmæssige håndtering af det: natmus.dk/salg-og-ydel...r/danefae/ . Og så har Mogens Bo Henriksen skrevet en fin lille artikel om håndtering af detektorfund: www.harja.dk/articles....icle_id=28 . Sidstnævnte stammer fra et rigtig godt temanummer af Fund&Fortid om detektorarkæologi (her skrev Mogens også om forholdene i andre lande: viskriver.dk/vaerker/i...ektor.html )

Når det er sagt, så nytter det jo ikke en hujende fis, hvis folk er fuldkommen ligeglade med, om deres indsats med detektoren har maksimal nytte for arkæologien. For så er interessen for at deltage på detektorkurser og læse noget af det, jeg henviste til her ovenfor, lig nul. Maksimalt læser man måske lige akkurat det man kan bruge til at maksimere ens egen fundrate.

Nu bliver det lidt langhåret, men helt for egen regning har jeg en lille model for forskellighederne blandt detektorfolk, der kører på to skalaer i form af et koordinatsystem, hvor man hypotetisk kan plotte den enkelte detektormand ind. På den vandrette skala har man viden. I den ende er dem, der ikke har den fjerneste anelse om, hvad de finder, og intet aner om arkæologi/historie i det hele taget. I den anden ende den, der ved mere end selv de bedste arkæologer. Og selvfølgelig er der i praksis ingen i de to ender, men man kan placere folk et sted på den skala.

På den lodrette akse er folks vilje. Forstået som den vilje man har til at gøre det arkæologisk bedste og følge arkæolgernes vejledning. Her kan man igen forstille sig, at der i den ene af skalaen er en, der er fuldkommen ligeglad, også med lovgivningen, og gør lige hvad der passer ham. I den anden en, der altid søger at gøre det optimale arkæologisk set.

Fidusen er, at man godt kan have en detektormand med meget lille viden om arkæologi, men rigtig stor vilje til at følge arkæologernes vejledning. Og omvendt en med enorm arkæologisk viden, der til gengæld vil skide på, hvordan arkæologerne gerne vil have, han gør.

Det er relativt nemt at flytte folk på vidensskalaen, men umanerligt svært at flytte folk på viljeskalaen. Det svarer nemlig nærmest til at overbevise et medlem af Enhedslisten til at stemme på de Konservative.

Og det er netop først og fremmest på vilje-skalaen, problemet er. For her kan man argumentere fra nu af og til juleaften (næste år) for hvad der er bedst arkæologisk uden det har nogen som helst effekt. Til sidst holder de måske nok op med at argumentere imod, men det vil ofte være fordi de indseer, at det ikke er så strategisk smart at lufte de holdninger, så det er bedre at gå stille med dem. Derfor er det også nærmest umuligt at vide, hvor mange detektorfolk af den type, der er, for mange af dem vil være kloge nok til at holde kæft fremfor at lade hele verden vide, at de har de holdninger.

Afslutningsvis vil jeg godt lige supplere med, hvordan tingene fungerer på Museum Østjylland, hvor jeg som regel afleverer. Bare for lige at supplere med endnu et eksempel på, hvordan tingene er i praktisk.

Når jeg afleverer har jeg poser med fund (hver med info om det enkelte fund - et nummer, koordinater og en kort beskrivelse) med og en seddel, hvor jeg har beskrevet det indleverede jf. det, der også er angivet ved poserne (nummersystem, koordinater og kort beskrivelse - nogle gange også et fundspredningskort) og har angivet lodsejerinfo, min info (navn, adresse, cpr-nr osv) og en kort sætning om, at de må gøre med det indleverede lige hvad de lyster (sende til danefævurdering, indlemme det i deres samling eller kassere det). Det gør selvfølgelig, at jeg aldrig har noget med hjem, for vil de ikke have det, så får de selv lov at smide det i skraldebøtten (eller hvad man nu gør med metalaffald).

Nogle dage efter indlevering plejer jeg at få en kvittering på mail for det indleverede. Det kan man dog også få med det samme, men det stoler jeg nu nok på dem til at jeg ikke behøver. Når jeg kigger på den, er det meget sjældent, at de har kasseret noget det indleverede. Heller ikke, da jeg engang havde lidt keramik med. Til gengæld ved jeg, at de ubestemmelige stumper blot bliver afrenset af konservatoren og derefter lagt på magasin uden yderligere behandling. Arkæologen siger, at de faktisk holder sig fint på den måde (de har også et godt moderne magasin), og så er det begrænset, hvad de bruger af ressourcer på det. Genstande, der blot smager lidt af danefæ, kommer med over til danefævurdering, så det om ikke andet kan komme med i vurderingen af omhutillæg. Det gælder fx også tenvægte.

Jeg har aldrig oplevet, at der er blevet spurgt efter, om jeg kunne indlevere fundkoordinater som regneark (selvom jeg tydeligvis for arkæologen har dem liggende i et sådant). Og hvis jeg fx ville aflevere en fil med søgespor tror jeg ærlig talt, at han ikke helt ville vide, hvad han skulle bruge det til. Til gengæld er han meget glad for min seddel med oversigt over det indleverede, så det er nok ikke så almindeligt.

#21: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 12:13 am
    ----
Interessant og velformuleret indlæg, Jakob :yes: Thumbsup

I forhold til indlevering til Odense Bys Museer benytter jeg/vi fra nu af den blanket, der er vedhæftet dette indlæg. Den er autoriseret af M-B. Henriksen.

Det foregår som følger: 1) Vi aftaler møde med museumsinspektøren, fund medbringes og sorteres i ønskede/ikke-ønskede sager. Herefter tager vi hele molevitten med hjem og laver fundsedler (blanketten) med de ønskede fund. 2) Vi aftaler afleveringsdato med muesumsinspektøren, fundsedler fremsendes og fund afleveres. Herefter er sagen museumsvæsenets ansvar. Første møde kan godt være en længere affære, mens andet møde ikke tager mere end 5 minutter.

#22: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Per Skulason [Skulason]8560 Kolind IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 10:14 am
    ----
@ Jakob

Fint indlæg, er også tilknyttet museum Østjylland i det område jeg befinder mig så meget nyttig information du har bidraget med. Allan's side var også den første jeg stødte på og den er fremragende stor ros til Allan for hans hjemmeside.

Lige som du bekriver, har jeg læst alt om danfæ og påpasselighed, og håber alle vil gøre det samme.

Jeg mener dog også det er vigtigt at holde naturen ren, dvs. tage det affald med man støder på plasikposer, øldåser og andet uvedkommende i naturen.

Det langhåret, er ganske fint formuleret, detektorfolk udgør vel en bred del af den danske befolkning og har dermed forskellige motiver til at handle som de nu gør.

Jeg tror at hovedparten har en god indtilling til det at bruge detektor og handler i overenstemmelse med hvad man kan forvente er god skik i omgang med det fundne så man ikke får destrueret vores fælles kulturarv, og kan bidrage med nyttig information til den danske historie.

Naivt, muligvis jeg ved godt der findes nogle der karakteriseres som "skattejægere" i negatvie vendinger, men de fleste håber vel et eller andet sted at ramme krukken af guld så jeg har det fint med den vending, bare man sørger for at få indleveret og registreret det man finder.

Jeg er bekendt med, at der nogle der ikke kan finde ud af det, uanset hvad man forsøger vil det ikke lykkes at få omvendt disse personer da de er uden for pædagogisk rækkevide, man kan lave nok så mange tiltag for at komme det til livs, jeg tror dog effekten vil udeblive da de højst sandsynligt ikke er interesseret i at deltage i nogle former for detektorforedarag, kurser eller lignende. Derfor er det vigitgt at have fora som dette, med god omgangstone og konstruktive ideer til hvordan detektofører forventes at opfører sig.

spændend tråd at følge iøvrigt.

Mvh
Per

#23: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 3:57 pm
    ----
Det er rigtig dejligt med så mange og frem for alt særdeles konstruktive indlæg i denne debat.
Hvis jeg lige skulle opsummere det skrevne og også indlæg, som har været på Facebook-sider til samme tema, ja så kan man vel foreløbig samle iagttagelserne i tre temaer:

- Museernes ansvar for vejledning af nye detektorfolk. Det gælder i forhold til søgning, håndtering og indlevering af fund.
- Den enkelte detektorførers "moral" og ansvar i forhold til ovennævnte.
- Et kæmpe behov for centralt bestemte, ensartede retningslinier for samarbejde mellem amatørarkæolog og museer.

Meget tyder på, som jeg læser det, at en del problemer skyldes usikkerhed i forhold til, hvad museerne reelt gerne vil have detektorføreren til at gøre. (manglende retningslinier og ensartethed). Helt forskellige forventninger og meget forskelligartet "samarbejdsånd". Nogle museer ser åbenbart detektorfolkene som næsten "ligesindede samarbejdspartnere" og servicerer disse med skemaer, fundposer, kort, fotos af fund osv. osv. - andre museer holder en kølig og "delvist afvisende" distance til detektorfolket og yder absolut ingen, eller kun ringe service overfor detektorfolket.
Det siger sig selv, at disse forskelle er til frustration for dem, som er uheldige at være røget i kløerne på de sidstnævnte typer af museer. I værste fald kan "dårlig behandling" fra museer vel også føre til anarkistisk opførsel fra detektorfolk, som måske ikke har så høj moral omkring det videnskabelige?

Dette munder ud i et spørgsmål til videre diskussion:

Hvorledes løser vi i samarbejde dette problem?

#24: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 6:43 pm
    ----
Super god debat... Tak for den positive ånd.
Til dit spørgsmål Agersø, vil jeg igen nævne en landsdækkende organisation som var nævnt som tænketank i indlægget tidligere. Om det bliver formændene eller næstformændene fra de etableret foreninger som samles, eller blot en fra deres bestyrelser er hip som ged, bare vi får en organistion som kan arbejde med alle nuværende og fremtidens udfordringer. For det første vil NM, museerne og kulturstyrlesen lytte, for det andet så kunne man forestille sig en ændring i fremtiden som måske indebar detektor tegn, licens eller sådant, og med en allerede fungerende organisation, gør det tingene meget nemmere. Der er rigtigt mange fordele ved denne type fælleskab...
Ja der må blive et lille kontingent for at drive dette, men hvem med respekt for denne hobby vil ikke betale et lille kontingent og være medlem. Man kunne også forstille sig at NM/kulturstyrelsen anbefalede dette medlemsskab som et led i at samarbejde med dem, måske endda støtte økonomisk til projektet, hvis arbejdet går over i uddannelse og kurser eller lign.
Det kræver så de velsete og respekteret foreninger som Mors Thy, Harja, Odsherred osv. går med ind fra starten... Enten hele toppen af poppen ellers duer det ikke, men meget gerne med enkelte upartiske respekteret personer, med en altid meget bred og fornuftigt holdning til tingene (undskyld jeg nævner et navn, men Jacob Øhlneschlæger er efter min mening en person med et utroligt overblik og ville være guld værd sådan en organisation).
Heldigvis er der rigtigt mange som ville være støbte til at arbejde for en bred landsdækkende ide som denne... Håber det bliver en realitet, tror det løsningen på mange ting.

#25: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Kim Jakobsen [Kim Jakobsen]8400 Ebeltoft IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 7:41 pm
    ----
Jacob er med i midtdetekt og i bestyrelsen der. ;)

#26: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 9:12 pm
    ----
Henrik, jeg er i pricippet enig med dig i, at en form for "tænketank" kunne være en god idé.
Derimod er jeg ikke sikker på, at en overordnet organisation "over" de nuværende foreninger med en eller anden form for kompetence nødvendigvis er en god idé?
Tidligere forsøg fra en bestemt forening på at lave den slags og påberåbe sig "herredømmet" over andre foreninger og alle udøvere, er jo desværre endt i fnidder og magtkampe. Så det må for enhver pris undgås. Dette nok fordi det har været de forkerte folk, som har stået i spidsen for det, men også fordi det reelt er nødvendigt, at lokale foreninger har / og føler en reel selvbestemmelse på en del områder.

Desuden mener jeg altså, at "bolden ligesom ligger på myndighedernes banehalvdel" lige nu. Hvis der kunne laves nogle centralt bestemte retningslinier for museernes samarbejde med amatørarkæologer, så der blev ensartet behandling, ville vi være nået meget langt, som jeg ser det. Her tænker jeg både på "krav til detektorfolk", men også "krav til museerne" i forhold til "service" overfor detektorfolkene.
Kunne myndighederne her gøre brug af og samarbejde med sådan en "tænketank", ja så er det jo en god idé.

#27: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Michael Nielsen [nunnu]Brobyværk pÃ¥ fyn IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 9:29 pm
    ----
Henrik jeg er enig med dig i at en tænke tank ville vare en god ide. harja stiller gerne deres hus til rådighed til sådan et møde for alle foreninger. der findes allerede en amatør arkæologisk landsorganisation og det er sda. den var netop tænk som talerør overfor museer og politikere. harja er medlem af den, men ved ikke hvor mange af de andre foreninger der er det. man skal passe på man ikke glemmer de folk der ikke er medlem af en forening, for de skal også repræsenteres/høres på en eller anden måde.

#28: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Jacob Andersen [jacan]Horns herred Sjælland IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 9:43 pm
    ----
Nu skal man også tænke på at der er mange detektorfolk i Danmark, der ikke er medlem af en forening. Så de etablerede foreninger skal passe på at de ikke tromler disse folk over ende, med en overordnede organisation( ikke et angreb på de respekterede foreninger). Derud over vil det helt klart være rart med nogle fælles retningslinier hos muserne

#29: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 9:44 pm
    ----
Ja husk os der ikke er i en forening, hvis i mener vi skal reguleres af et selvbestaltet råd.

Det er ikke altid, fordi vi vil være for os selv, men fordi muligheden, for andet, ikke altid ligger lige for.

I området, hvor jeg bor, er der ingen forening og Tellus er ikke rigtig et alternativ for mig.
Jeg bor 30 km fra grænsen til Midtdetekt og 25 km fra grænsen til Vendsyssel.

Er forøvrigt enig med Steen. Hvis museerne kunne blive enige, skal vi nok følge trop.
De fleste af os ønsker jo i bund og grund det samme og de af os der tager hobbyen seriøst, er jo alligevel i kontakt med vores museum, med jævne mellemrum.

#30: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 10:57 pm
    ----
Er heller ikke selv med i nogen forening.. (Jo vores eget museums amatør arkæologiske) Men hvis der så kom en fælles organisation eller bare en tænketank, så ville jeg da finde en person i gruppen der gad lytte til mine synspunkter, hvis jeg havde noget at ytre eller bidrage med, uanset om vedkommende boede på min landsdel eller ikke.
Tror bare ikke vi kommer videre uden et fælles arbejde på et eller andet plan. Jer - der så har andre tanker om det, må enten syntes alt fungere fint for "jer", eller måske komme med bedre ideer, sagt i frygt for at det som oftes sker, er snak snak snak og ingen handling. Jo- en eller to personer gør ting på vores vegne (f.eks. repræsentere os i en henvendelse til NM) (henvende sig til pressen og lave utalelse) uden at vedkommende har 100% samme mening som størstedelen og det er jo heller ikke altid smart.
René Skjødt... Hvis nu der i dag havde været et talerør som denne ide med en landsdækkende talerør (upartisk), så havde du jo haft muligheden til at få støtte og måske endda hjælp, vedr. den måde dit museum glemte at være samarbejdsvillige på din søgejord.
Andre ting som når en beretter om et museum der bevist sylter vedkommendes fund eller andre steder hvor der om at fund ligger i årevis, er også oplagte emner at tage fat på.
En slags overordnet gruppe, som formål er at vi får bedre arbejds betingelser, måske også flere krav til os, men sunde krav der øger kvaliteten de steder den halter. Altsammen mod en ensartethed på landsplan.
Dem som ikke vil deltage må så bare klare sig selv, længere er den ikke...Vigtigst er bare at de erfarne, respekteret og allerede i museums verden kendte navne / ansigter er med til at sætte tingene igang. Men hvor kunne denne tråd havde fået et skridt op hvis museums folkene havde været med i debatten. Bemærk venligst at der på Facebook stadig kører parralel debat.

#31: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik [Henrik1966] IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 11:39 pm
    ----
For at være helt ærlig så syntes jeg det er en rigtig dårlig ide med at lave en landsdækkene forening.
Hvis vi skal have et licens og som vi skal betale for at gå med detektor som er en hobby, det er da op til det pågældende muserum at sørger for det da det er dem vi har kontakt til og ingen af de mange muserum der er går det på helt forskellige måder, så det var måske der man skulle tage fat i stedet, så syntes lidt som noget flueknepperi som kun vil give bøvl og ballade for der er mange der ikke har lyst til sådan en ting.
nu skal vi jo huske på at det ikke er et skab ladt våben vi går med.
hvis man skulle noget så skulle man måske rydde op i detektor folk, dem der ikke har rent mel i posen få dem væk så fjerner man en del af balladen og den dårlige omtale.
Jeg er formand i HelsingørGribskov amatørarkæologiske Forening (HGAF.DK) og vi er ved at lave undervisning for detektor folk og de får et nyt detektor kort og hvor alle lodsejer grundigt vil informeret omkring det så der ingen der går uden det.
Det bliver mere oplysninger om det hele og sammenarbejde med muserum lodsejere og ikke mindst almen opførelse imellem detektor folk.
Dette er en konsekvens af detektor dårlige opførelse og ikke indlever og de korkte indleveringer hvor nogle er til en special undersøgelse på nat mus.

Hvis man skulle gøre noget så skulle der være et krav til hver forening eller klub at de havde et godkend undervisning materiale der er lavet imellem lokal forening/klub og det lokale museum og de have pligt til at videregive det til detektorfolket og et krav at alle havde et uanset om de er medlem i en klub eller ej.

En andet ting er at det er ikke lige til at lave en lov som skal godkendes i Folketinget og hvis de første kigger på det sidder der måske en skrankepave og laver lort i den for os og mere en vi ønske os.

Og hvis alle skal tvinges til at have et licens så skal det derind omkring og så kommer der et kontingent på ligesom fisketegn, og ved ikke lige hvor mange der ønsker der.

Snak om det i jeres klub og så kan de forskellige klubber og foreninger formænd snakke sammen og prøve at komme med nogle løsninger for det ville vi aldrig kunne herinde.

#32: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Tir Dec 10, 2013 11:42 pm
    ----
Henrikras, jeg er ret sikker på, at nogle museumsfolk læser med her, nok dog uden at gå ind i dabatten direkte. Det er nok heller ikke så vigtigt, bare vi får meningerne ud.
Jeg er meget enig i de synspunkter, som fremføres. Det ville være helt fint med en "tænketank", som på et overordnet plan kunne samarbejde med myndigheder og museer om nogle fælles retningslinier.
Til gengæld synes jeg, at det er helt afgørende, at foreninger bevarer deres selvstændige præg og at der tages hensyn til de mange, som ikke er med i foreninger.
Derfor mener jeg fortsat, at "bolden ligger hos museerne" / Kulturstyrelsen.
Hvis der kunne udarbejdes nogle klare forventninger / krav til detektorfolkene, og detektorfolkene samtidig kunne forvente et eller andet minimum af en standard for samarbejde, information og støtte fra museerne, så ville det være uden betydning, om en detektorfører var med i en forening eller ej, så var det bare en "standard".
Det svarer i pricippet lidt til at lave en "overenskomst", som både "lønmodtager og arbejdsgiver" kan skrive under på som en aftale, sådan rent billedeligt talt.
Henrik Larsen, jeg er helt sikker på, at de færreste ønsker licens, og heller ikke, at en eller anden klub / forening skal bestemme, hvor man kan gå og hvordan. Der skal være plads til den enlige detektormand, som bare går alene og gør det rigtige. Han skal ikke tvinges ind i en forening. Til gengæld kan et museum jo uden problemer stille de samme krav til ham som til en forening, hvis ellers alle museer agerede på samme måde.
Så jeg er tilbage til mit udgangspunkt. Museerne skal trække på samme hammel og gøre det samme over hele landet i forhold til detektorfolk, uanset om de er i foreninger eller er ensomme søgere.

#33: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: René Skjødt [Skjødt]9530-Støvring IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 12:04 am
    ----
Er enig i at en tænketank kunne være et muligt udspil for at komme i dialog med museerne og kulturstyrelsen og, måske snart, lovgiverne.

For uanset hvad vi syntes herinde og på diverse facebooksider er vi kun en del af den samlede detektorverden.

Jeg har set detektorer til salg i Bilka og i et enkelt byggemarked.
Om ikke så længe får de måske noget på hylden, der så rent faktisk virker og så kan de med deres kæmpe reklameapperat, snart få nogle tusinde detektorer over disken.

Her vil køber så ikke være den historieinteresserede lystfisker, der får lyst til at kaste sig over en ny hobby, med de timers research og engagement, det kræver, men tværtimod skattejægeren, der har læst i Ekstrabladet, at der ligger guld og venter på hver anden mark i kongeriget.

Det kan være vi maler fanden på væggen, men debatten er vigtig og relevant, så lad os også høre fra nogle af de, der ikke så tit tager ordet herinde, men blot læser med.

#34: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 12:26 am
    ----
Så er vi tilbage Agersø... Hvordan kommer vi fra punkt A (dagens situation) til punkt B, en mere ensartethed... ! Skal vi vente på museerne \ Kulturstyrelsen reagere ? Eller indse at debatten her er en appetit vækker til Danefæ's dagen på NM d.31/1-14...
Ikke for at nedgøre dit synspunkt Henrik L., men ved godt det fungere fint i Gilleleje, men museerne landet over er meget forskellige, og det som man tror for givet på et museum er anderledes på et andet museum.
Tillægs ide til at fremme interessen i at samarbejde med museerne ! en ide at det lokale museum udlevere en "Vest".. Ala de lovbefalet letvægts veste vi har i bilen, som en slags uniform. Den vest du får har et stort synligt nummer (dit eget nummer) og bogstaver som viser at du samarbejde med et museum... (Forkortelse af museet) Befolkningen og lodsejerne vil med tiden vende sig til at dem med veste er godkendt, dem uden kan være smuttere ! Den måde kunne måske trække de løse ender mod museerne... Et letvægts vest som kan bæres sommer og vinter uden på vores tøj. Mange af os som så en kollega uden vest, ville nok stoppe op og sige Hej til vedkommende og stille et par spørgsmål.
Lodsejerne som tit så "en" ude på hans mark og troede det var dig, ville nemmere spotte at der var besøg uden tilladelse, osv, osv. Detektor licensen eller detektor tegnet, sneget ind i systemet til alles fordel.

#35: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik [Henrik1966] IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 12:34 am
    ----
Vil lige sige at den med veste med et nummer på er faktisk ikke en dum ide, den vil jeg ihvertfal arbejde lidt på her hos os.

#36: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik [Henrik1966] IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 12:45 am
    ----
Rigtigt der vil blive langet billige detektor over disken i supermarker og trælaster, men hvis jeg var købmand og kunne læse næsten hver dag og se i fjernsynet og alle de dejlige fund der bliver gjort, ja så vil jeg da og ville have en bid af kage og sælge detektor og uden at tage mig af hvem det køber dem og brugen af den.

jeg syntes selv at vi har en skyld i det fordi alle vil i pressen ved et fund. og derude i de danske stuer sidder der en masse der tænker det vil jeg også.... og så går skattejagten igang for ham uden af vide noget som helst.

Og det et problem.

#37: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Peter Ankjær [Peter Ankjær]Langeland IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 1:36 am
    ----
Henrikras skrev:
Så er vi tilbage Agersø... Hvordan kommer vi fra punkt A (dagens situation) til punkt B, en mere ensartethed... ! Skal vi vente på museerne \ Kulturstyrelsen reagere ? Eller indse at debatten her er en appetit vækker til Danefæ's dagen på NM d.31/1-14...
Ikke for at nedgøre dit synspunkt Henrik L., men ved godt det fungere fint i Gilleleje, men museerne landet over er meget forskellige, og det som man tror for givet på et museum er anderledes på et andet museum.
Tillægs ide til at fremme interessen i at samarbejde med museerne ! en ide at det lokale museum udlevere en "Vest".. Ala de lovbefalet letvægts veste vi har i bilen, som en slags uniform. Den vest du får har et stort synligt nummer (dit eget nummer) og bogstaver som viser at du samarbejde med et museum... (Forkortelse af museet) Befolkningen og lodsejerne vil med tiden vende sig til at dem med veste er godkendt, dem uden kan være smuttere ! Den måde kunne måske trække de løse ender mod museerne... Et letvægts vest som kan bæres sommer og vinter uden på vores tøj. Mange af os som så en kollega uden vest, ville nok stoppe op og sige Hej til vedkommende og stille et par spørgsmål.
Lodsejerne som tit så "en" ude på hans mark og troede det var dig, ville nemmere spotte at der var besøg uden tilladelse, osv, osv. Detektor licensen eller detektor tegnet, sneget ind i systemet til alles fordel.

Der er nu ikke noget som rigtige certificerede uniformer der kan stive en lidt af, det er set før Tænke øhhh...

Dette er en dejlig hobby for mange almindelige mennesker, jeg ser ingen grund til at ødelægge dette ved at male fanden på væggen med alle mulige faldbelader om at få styr på noget som egentlig er ikke eksisterende, og derved først for alvor skyde os selv i foden - slap dog af og keep it simple Thumbsup ellers kunne vi jo lige sågodt ta en langvarig uddannelse som arkæologer og så tage den derfra...

#38: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: MAS [DetektorMike]Roskilde IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 6:04 am
    ----
Tja jeg går for hobbyens skyld og er samtidig historisk interesseret. Man kan gøre meget og alt til et problem hvis man ønsker. Kørekort, orange nummerede veste, mentor ordninger, kørekort og hvad ved jeg........det er nok alt sammen en anelse (og lidt til) for burokratisk for mig.

Problemerne bliver jo heller ikke mindre af, at I selv gerne fremstår i medierne med alle jeres skattefund, danefæ godtgørelse, detektorer osv. det skaber jo i værste fald en skov af håbefulde skattejægere samt lodsejere som øjner muligheden af at tjene lidt på at folk går på deres jord.

Jeg siger ikke at man skal lade stå til og diskussionen er relevant nok, men hold den på jorden.

#39: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 7:50 am
    ----
@Peter - kan kun give dig ret. Why fix it, when it works? Hvorfor skal vi nu til at ødelægge "Den danske model", som er højt værdsat - også i udlandet. Stort set fungerer det jo optimalt og med lidt vejledning og tilrettelser og måske smæk over fingrene til nogle, så blir det jo ikke meget bedre. Så fri os for en landsdækkende forening, autorisation, nummer og uniform. Det er jo mere eller mindre prøvet før og har vist sit (manglende) format. Og i sidste ende er det jo NM/museerne der bestemmer, så hvis bare de ville give os nogle ensartede retninglinjer, så var der vel kun få problemer. Og her kunne en tænketank måske være en ide - men kun som indsparker af forslag og ideer. Og her kunne enhver detektormand vel få plads - medlem af en forening eller ej.

#40: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Henrik [Henrikras]DK IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 9:04 am
    ----
1. Peter og Tommy.. Tingene fungere ikke alle steder. Netop derfor er debatten startet.
2. Tommy hvem nævner at dem danske model skal ødelægges. Det ville da være dumt.
3. Er det realistisk at tro at pressen / mediedækning ved sensations fund kan undgåes !
4. Hvis det bare er NM/muserne som bestemmer og skal give os nogle ensartet retnings linjer, hvordan forbedres så det hvis vi ikke gør noget ? Skal vi så ikke gøre noget andet end at vente / håbe?
Sagt før... Der sker ingenting andet end snak snak snak... Vi er simpelthen alt forskellige i meninger, holdninger, plus at når det fungere et sted, så er der jo ingen grund til at gøre noget...(egoistisk tankegang) Mødet til januar vil sikkert ændre en del. Slut herfra.
God jagt derude.

#41: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Nord fyn IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 10:16 am
    ----
Henrikras skrev:
1. Peter og Tommy.. Tingene fungere ikke alle steder. Netop derfor er debatten startet.
2. Tommy hvem nævner at dem danske model skal ødelægges. Det ville da være dumt.
3. Er det realistisk at tro at pressen / mediedækning ved sensations fund kan undgåes !
4. Hvis det bare er NM/muserne som bestemmer og skal give os nogle ensartet retnings linjer, hvordan forbedres så det hvis vi ikke gør noget ? Skal vi så ikke gøre noget andet end at vente / håbe?
Sagt før... Der sker ingenting andet end snak snak snak... Vi er simpelthen alt forskellige i meninger, holdninger, plus at når det fungere et sted, så er der jo ingen grund til at gøre noget...(egoistisk tankegang) Mødet til januar vil sikkert ændre en del. Slut herfra.
God jagt derude.

Jeg ville egentlig holde min kæft, og ej heller afsløre noget. Men en landsdækkende tænketank talerør osv er i støbeskeen med div erfarne folk fra hele landet af. så giv det lidt tid så skal det nok komme stille og roligt

#42: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Per Skulason [Skulason]8560 Kolind IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 11:29 am
    ----
Det lyder meget godt alt sammen, ideerrigdommen er da til stede.

Jeg ved ikke helt om jeg har fattet kernen i den her debat, men jeg er sikker på der nok er nogen der venligt kan oplyse mig om det hvis ikke den er gået ind på lystavlen.

1. Jeg har forstået det således at lokalmuseerne ikke følger de samme retningslinier for indleveret fund. Nogen sorterer lidt i det indkomne hvilket forsåvidt i min optik er gankse naturligt, andre igen tager det hele ( kan skyldes, at de ved den der indleverer har sorteret genstandene på forhånd og følger det der opgivet i NM vejledning vedr. indlevering af danefæ), at det ikke altid er nok, da der også på de "gode" fundsteder findes småstykkker af metaller/potteskår/smeltklumper og hvad der ellers måtte fremkomme, giver en bedre forståelse af fundstedet og aktiviteten i området (det kan måske klares med et spredningskort for disse genstande, hvis ikke de ønskes aftaget af Museerne. Indlever spredningskortet sammen med noget af det øvrige på disse genstande), men for Odins skyld lad det ikke ligge i marken, så går det sikkert til og som Rene nævnte kan man grave det op igen og igen og ..............

Det vil være naturligt, at de der nu skal til møde på NM i det nye år, beder dem om at stikke nogle retningslinier ud til lokalmusserne om hvad deres rolle er når de modtager indleveringer fra detektoroperatører, så retningslinierne er ens enten man bor i skåneområdet(Sjælland), Fanø og øvrige små øer som Fyn og Lolland eller de store landsdele Bornholm og Jylland.

2. Jeg er ikke i en klub/forening, det betyder dog ikke, at jeg ikke er enig i at det vil være fint med nogle retningslinier for detektorfører og som nogle foreslog vil en folder være ganske fin.

Så det vil være naturligt, at de der skal til møde på NM, måske nævnte dette for dem, så en vejledning vil være tilgængelig i den brede offentlighed.

3. En landsdækkende tænketank. Bare ordet virker jo skræmmende, hvem er det der skal tænke tanken? Her mener jeg, det der vil ske er man samler nogle fra de store klubber/ foreninger placerere dem rundt om et bord og håber de tænker dybsindige tanker på alle detektorføres vegne. Det der vil ske når jeg ser i min krystalkugle, er der bliver muren i krogene, nogle vil i en retning og andre i anden retning. Alle ved jo der findes strammere og slappere i alle foreninger, det gør der også i tænketanke.

Som jeg ser det, tænkes tankerne allerede inden på dette forum, udpeg nogle af de gamle rotter i detektorverdenen til at tage ordet, de har da erfaringen så brug den, den dybe tallerken er her allerede.

Jeg forstår så ikke hvorfor detektoforeninger og diverse klubber ikke har kunnet tale samme sprog, men det må være de forskllige dialekter der går fejl af hinanden. Om nogen kunne de da have gjort noget for detektorverdenen hvis man mener der en udfordring i detektoverdenen mellem detektorfører og museerne, men I har måske for travlt med at tænke hver jeres selvstændige tanke i tænktankene, så I har glemt samlet at pointerer hvor den er gal over for dem der har det overordnet ansvar.

4: Komme det udbredte detektortsalg til livs så brådne kar stoppes. Ja, det er nemt afskaf danfæ godtgørelsen, så er der kun dem der reelt er interesseret der søger.
Pressen vil ikke kunne kalde folk "skattejægere" og i brede vendinger tale om "Klækkelig dusør" til finderen.

Det kan i foreslå NM, på mødet.


Så får i ikke mere for den klipping, det var lidt strøtanker. Jeg håber da, jeg har fanget lidt af det det drejer sig om.

Mvh
Per

#43: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Sop [Skph13]Den by IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 12:58 pm
    ----
Jeg forstår ikke at erfarende detektor fører hele tiden "sviner" og brokker sig over nye detektorfører, når de laver fejl, spørger efter hjælp etc og prøver at skubbe ansvaret over på museerne som de ansvarlige for at de nye ikke forstår hvordan regler, (skrevne som uskrevne) er, og hvad de må ikk må tage med hjem i stedet for at prøve at hjælpe dem når de spørger om det!???
Jeg vil mene at vi alle har et ansvar for den hobby vi har valgt får et godt ry, og forbliver så sober den kan, og derfor må hjælpe hinanden i vores gøremål!?
Og dermed ikk sagt alle gør dette men der har de sidste 4 måneder være grelle eksempler på den slags! Der ud over ved jeg godt at aller mennesker har ansvar for at sætte sig ind i deres nye hobbys regler og hvad der må følge med, men man kan godt være udadvendt og hjælpsom over for andre, for på et eller andet tidspunkt i alle menneskers liv er der en der er sprunget til og har hjulpet andre på vejen i et eller andet personen har haft brug for,, vejledning i!!!

En anden ting jeg undrer mig over, er hvorfor er der aldrig nogen fra museerne, klubberne rundt omkring der tager fat i medierne og beder dem udbrede budskabet i forbindelse med interviews fund om at det ikk er at gå og lede efter skatte men arkæologi etc vi laver, ved godt medierne kun har øje for salg, slander, manipulering etc, men det burde de personer der skal interviews måske blive mere opmærksomme på inden interviewet og sige at de her ting skal osse med da det er et vigtigt budskab og det ikk hedder skattejæger men .....
Var bare en tanke!???

#44: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 2:07 pm
    ----
@Meint - arkæologi sælger ikke aviser, men det gør skatte og skattejagt. Selv om de fleste, der har været i medierne med deres fund, stort set alle har været ydmyge og pointeret, at det ikke er skattejagt, men redning af vores kulturarv, så er det ikke det aviserne skriver og hvad folk vil høre.
Mht. til, at "vi gamle", som jeg åbenbart hører til, skulle svine nye detektorførere til - det mener jeg ikke at ha set nogen steder. Men selvfølgelig - hvis det at man gør opmærksom på, at oploads kunne være af en bedre kvalitet eller at det måske var en god ide at sætte for- og bagside af en mønt sammen i ét billede - ja, så har jeg da svinet mange til. Ligeledes hvis man har påpeget, at det måske ikke var så smart at tæppebombe siden med ligegyldige flinteafslag eller "mystiske" luftfotos. Men ellers synes jeg da at "vi gamle" er yderst hjælpsomme, men, som du selv skriver, så kan man vel godt forlange, at nye sætter sig bare lidt ind i hvad det er de går og laver. Og så ikke være så nærtagende - det er jo ikke en strikkeklub det her. Det kan da godt være, at jeg har været kritisk over for nogen, men jeg har ved gud aldrig svinet nogen til - det modsatte har jeg så prøvet flere gange (at blive svinet til af nybegyndere).

#45: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: julian paulsen [julianP]Ã¥rhus IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 2:49 pm
    ----
Meint. Jeg vol give dig ret, og tror at noget af svaret kan findes i at hos nogle mere erfarne detektorfører er holdningen at alle nye er stemplet som skattejægere, indtil man har udmeldt at man selvfølgelig er 100 % enig i deres egne uskrevne regler.

Og når nu snakken er i gang om skattejægerne. Så er jeg af den personlige overbevisning at så længe man vælge at sende danefæ ind og man stikker godtgørelsen i egen lomme, Ja så er man "skattejæger". Og det gør det bestemt ikke bedre af at de samme folk så sidder og poster billeder af deres fine breve o.lig. Men i andre indlæg klager over natmus. Manglende effektivitet. Hvis man som så mange herinde påstår, at det er for historiens skyld man har valgt hobbyen, Ja så lad dog for guds skyld danefægodtgørelsen gå til museet så de kan bruge midlerne hvor de gør gavn, i stedet for hos finderen.

#46: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 3:42 pm
    ----
Sikke noget sludder julian - nye blir da ikke stemplet som skattejægere. Og de her uskrevne regler er da ikke nogen vi har fundet på - det er faktisk noget der er udsprunget i foreninger en gang for længe siden (så vidt jeg ved). Og fordi man modtager danefæ er man vel ikke skattejæger. De fleste modtager så lidt, at det ikke en gang kan dække deres driftsudgifter. Og det at man poster sine danefæbreve er vel bare fordi man er stolt over sine fund. Bemærk også, at de fleste faktisk har skjult danefæstørrelsen.

#47: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: julian paulsen [julianP]Ã¥rhus IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 4:00 pm
    ----
Det er min opfattelse Tommy, om du kaldet det sludder eller ej. Husk som du selv siger i et andet emne, der skal være plads til at ytre sin mening i form at modargumenter, dog synes jeg ikke det behøver at kaldes for sludder o. Lig.

Mht skattejæger holdningen herinde er det i min optik som om folk prøver at puste med mel i munden.

#48: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 4:20 pm
    ----
Hvis vi nu lige prøver at holde os til temaet, så er der jo ingen, som med denne tråd vil hænge nogen ud eller noget.
Manøvren går ud på at afdække, hvordan vi kan få en mere ensartet praksis i hele landet.
Jeg er altså ikke tilhænger af licenser og gule veste til "rigtige" detektorfolk.
Det er for mig at se en unødig "uniformering" af problemet.
Derimod ville, som tidligere nævnt, nogle centrale bestemmelser for samarbejdet vær særdeles gavnlige.
Nogle skriver her Nationalmuseet, men jeg mener faktisk, at det er Kulturstyrelsens område, det tror jeg ikke, NM har noget med at gøre.
Men Kulturstyrelsen kunne godt udstikke nogle retningslinier for detektorfolk og museer, og for deres samarbejde.
Her er det så, at jeg mener, at en tænketank med detektorfolk i, som har "fingrene i bolledejen" til at hjælpe Kulturstyrelsen i den forbindelse viille være fint.
Men en over-over-forening for detektorfolk har vi IKKE brug for, en sådan skaber bare fnidder, og virkeligheden har jo vist, at detektormiljøerne trives bedst med mindre og decentrale klubber og foreninger. Således er der også plads til den "lille, foreningsløse" detektormand, som bare vil være sig selv, og skal have lov til det.

#49: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Arne Hertz [Arne Hertz]Haderslev IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 4:40 pm
    ----
www.academia.edu/53591...sh_summary

Her er et link til noget Baastrup og Claus Feveile har skrevet om samarbejde museum/detektor

#50: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Brian Bechmann (Tidl bruger) [bechmann77]Nord fyn IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 4:44 pm
    ----
tommy skrev:
@Meint - arkæologi sælger ikke aviser, men det gør skatte og skattejagt. Selv om de fleste, der har været i medierne med deres fund, stort set alle har været ydmyge og pointeret, at det ikke er skattejagt, men redning af vores kulturarv, så er det ikke det aviserne skriver og hvad folk vil høre.
Mht. til, at "vi gamle", som jeg åbenbart hører til, skulle svine nye detektorførere til - det mener jeg ikke at ha set nogen steder. Men selvfølgelig - hvis det at man gør opmærksom på, at oploads kunne være af en bedre kvalitet eller at det måske var en god ide at sætte for- og bagside af en mønt sammen i ét billede - ja, så har jeg da svinet mange til. Ligeledes hvis man har påpeget, at det måske ikke var så smart at tæppebombe siden med ligegyldige flinteafslag eller "mystiske" luftfotos. Men ellers synes jeg da at "vi gamle" er yderst hjælpsomme, men, som du selv skriver, så kan man vel godt forlange, at nye sætter sig bare lidt ind i hvad det er de går og laver. Og så ikke være så nærtagende - det er jo ikke en strikkeklub det her. Det kan da godt være, at jeg har været kritisk over for nogen, men jeg har ved gud aldrig svinet nogen til - det modsatte har jeg så prøvet flere gange (at blive svinet til af nybegyndere).

Nu er det jo ingen hemmelighed at Bennyp og jeg selv har været i mediernes søgelys de sidste par år. jeg har i hvert tilfælde understreget over for enhver journalist tv hold eller lign. dette hvad enten der blev sendt direkte i felten eller vi var i studiet. så har kravet hver eneste gang været at vi er amatørarkæologer og IKKE Skattejægere. og hvis de brugte det ord ville vi ikke deltage i udsendelsen eller artiklen. og udover et enkelt tilfælde har de overholdt det. så det er nok lige så meget et spørgsmål om at pointere over for det pågældende medie at man under ingen omstændigheder vil omtales som andet end amatørarkæolog.

#51: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: MAS [DetektorMike]Roskilde IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 5:33 pm
    ----
Er der ikke også en tendens til at det hele bliver lidt elitært ? Der er dem med den rigtige moral, detektor og tilgang til hobbyen og så er der alle de andre som er skattejægere.

At nogen lodsejere og detektorbrugere oplever at nogen, tilsigtet eller utilsigtet forvilder sig ind på andres områder, betyder vel ikke at der er så store problemer at der skal oprettes en centraladministration med regler gældende for alle detektorbrugere. Ved man overhovedet hvor meget hobbyen er vokset de sidste 10 år og hvilke og hvor store problemer det evt har afstedkommet.

At nogen ikke ved hvordan de skal håndterer fund eller direkte forsøger at sælge danefæ for egen vinding betyder jo heller ikke nødvendigvis at den danske kulturarv er truet og I fare for at blive exporteret til udlandet.

Jeg ved godt at nogen kender en arkæolog eller lodsejer som ved at problemet er kæmpe stort eller har hørt at hobbyen er eksploderet med hundredvis af Nye skattejægere, men hvad er fakta, er der overhovedet et stort problem, fakta har ikke tynget debatten indtil nu !

#52: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: MAS [DetektorMike]Roskilde IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 5:56 pm
    ----
Og endelig skal man huske på at de sidste 1000år (eller mere), har stort set intet andet, end bygge/ anlæg har været mere ødelæggende for den danske kulturminde arv end landbruget og lodsejerene selv og det pågår stadig. det betyder ikke at man skal lade alle andre problemer ligge, men der skal også være proportioner I hvordan eventuelle problemer anskues.

#53: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 8:00 pm
    ----
MAS (DetektorMike), nu synes jeg altså lige vi skal skille "kartofler og gulerødder" ad her !!!
Du lægger nogle forudsætninger / meninger ud i folks indlæg, som de for mig at se IKKE har. Jeg forstår IKKE, hvordan du kan få det til at blive "elitært" ???
Prøv nu lige at læse hele tråden igennem og se, hvad argumentationerne går på.

Mit udgangspunkt for tråden var tre punkter:

1) Behandling og registrering af fund, samt samarbejde med museerne
2) Mediernes fokusering på "skatte"
3) Nye detektorfolks forventinger

- Ensartede forhold for alle detektorførere i forhold til museer.
- Fejlbehandling af fund pga. manglende info og vejledning fra museerne

Her er altså IKKE tale om nogen, som vil pådutte andre noget, men nogle emner, som rent faktisk fylder noget, og som både detektorfolk og museumsfolk gør opmærksomme på, kan være problematiske.

Vi er med det enorme (måske uheldige) fokus, som er på hobbyen (fokus på "skattejægere") nødt til at forholde os til det mærkelige faktum, at 99% af alle detektorfolk vil kaldes "amatørarkæologer" eller "metaldetektiver" og IKKE "skattejægere". Samtidig er vi oppe imod medier, som helst vil skrive det sidste.
Det er en udfordring også i forhold til nye detektorfolk, da de fleste garvede ved, hvor meget skrammel man skal grave op, før der kommer bare ET godt fund.

Samtidig er der altså de facto ENORM forskel på den måde museerne griber samarbejdet med amatørerne an. DET er uholdbart og kan efter min mening kun forbedres ved, at eksempelvis Kulturstyrelsen går ind og laver en standard for, hvordan museerne skal forholde sig til amatører. Det betyder IKKE, at styrelsen skal bestemme en hel masse over detektorfolk, men at der vil være nogle minimumskrav til, hvordan man behandler og indleverer fund. Dette er vel rimeligt nok.

#54: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tobias Bondesson [Tobias]Malmö, Sverige IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 8:37 pm
    ----
Steen, jag tar endast upp din punkt 1 för det är den enda som det egentligen går att etablera ett faelles ramverk för. I bunden er jeg ganske minimalistisk og den ad hoc-situation som nu råder irriterer meg rigeligt. Jag önskar att:

1. det fanns en faelles ordning eller retningslinjer som var välkänd og konsekvent applicerad av alla parter (finder, lokalmuseum, nationalmuseum), og

2. konsekvenserna/effekterna av den ordningen/retningslinjene er fast förankrade i loven.

Alltså: Det skall vara lika för alla

That's it. Allt annat är underordnat.

#55: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Flemming Nielsen [flemse]Kirkevangen 3 a Gørlev IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 9:19 pm
    ----
Præcist formuleret Tobias !
Ikke før tingene er implementeret, som fællesnævner i føromtalte organer og institutioner, kan vi komme videre med denne endeløse debat.

#56: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 9:40 pm
    ----
Det synspunkt er jeg 100% enig i Tobias. :tommel:

#57: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 10:37 pm
    ----
Også enig her - og det skrev jeg faktisk allerede på første side i denne tråd:

"Jeg tror den første betingelse for at vi kan komme videre er, at alle lokalmuseer har de samme retningslinjer og det har de åbenbart ikke. Så mon ikke nogen (NM eller MBH) kunne starte der. Når først alle lokalmuseer har samme politik, så vil det vel hurtigt forplante sig videre til os. Og så er det som Steen starter med at skrive, kun en lille procentdel af os der udgør et problem - de fleste af os skal vel bare vejledes."

#58: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tobias Bondesson [Tobias]Malmö, Sverige IndlægSkrevet: Ons Dec 11, 2013 10:49 pm
    ----
tommy skrev:
Også enig her - og det skrev jeg faktisk allerede på første side i denne tråd:

"Jeg tror den første betingelse for at vi kan komme videre er, at alle lokalmuseer har de samme retningslinjer og det har de åbenbart ikke. Så mon ikke nogen (NM eller MBH) kunne starte der. Når først alle lokalmuseer har samme politik, så vil det vel hurtigt forplante sig videre til os. Og så er det som Steen starter med at skrive, kun en lille procentdel af os der udgør et problem - de fleste af os skal vel bare vejledes."

"Great minds think alike", nogle tager bare lidt längre tid på sig :smilewide:

#59: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 8:45 am
    ----
Jeg er enig med Tobias og d'hrr. :yes:
Den professionelle del af samarbejdet skal være i orden, så vil det på længere sigt også give detektorfolket på kryds og tværs mulighed for at opnå bedre selvforståelse og frivillige retningslinjer i forhold til hinanden/lodsejere/offentlighed.

Dog forudser jeg desværre, at den meget nødvendige standardisering/centralisering fra alle relevante myndigheders side ift. både samarbejdet med 'amatører' og hele Danefæ-ordningen som sådan, også uundgåeligt kræver en tilbundsgående omstrukturering af hele området - og det kan hurtig blive til en meget varm kartoffel og noget der kan trække i langdrag - det er ikke en politisk sag, ret mange folkevalgte vil røre med en ildtang, før problemerne bliver (endnu) mere overhængende og presserende, end de allerede er.

#60: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 8:47 am
    ----
Jeg tillader mig at erindre læserne om hele danefæ-ordningens udspring og foreløbige historie (som jeg selv har bidraget med en god bid til) :

da.wikipedia.org/wiki/Danef%C3%A6

#61: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 9:06 am
    ----
tommy skrev:
@Meint -
(...)Mht. til, at "vi gamle", som jeg åbenbart hører til, skulle svine nye detektorførere til - det mener jeg ikke at ha set nogen steder. Men selvfølgelig - hvis det at man gør opmærksom på, at oploads kunne være af en bedre kvalitet eller at det måske var en god ide at sætte for- og bagside af en mønt sammen i ét billede - ja, så har jeg da svinet mange til. Ligeledes hvis man har påpeget, at det måske ikke var så smart at tæppebombe siden med ligegyldige flinteafslag eller "mystiske" luftfotos. Men ellers synes jeg da at "vi gamle" er yderst hjælpsomme...

Jeg vil nok sige, at det er et ret elitært synspunkt. I så fald ville jeg foretrække et langt mere spraglet forum herinde, med masser af uploads af skrammel, 'ligegyldige flintafslag' og 'mystiske luftfotos' - for det har nemlig en pædagogisk effekt! Og det er sgu tankevækkende, at mange af de 'gamle i gårde' (ingen nævnt eller glemt) ikke gider nedværdige sig til at kommentere på 'almindeligheder'. Tsk tsk altså. Hvis du foretrækker kun at se på ting, der er 'ægte' eller topklasse, samt perfekt opstillet, kan du jo starte et forum udelukkende med den slags - og så lade 'pøbelen' benytte dette åbne forum i stedet. Og hvis dette forum IKKE er en kaffeklub - så må du kalde mig Ford Prefect griner

#62: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 9:25 am
    ----
Jo, vi kan da godt kalde det for en kaffeklub, men det er vel ikke nogen børnehave, hvor vi skal sige "ih" og "åh" hvor flot, hver gang der kommer et opload af en flintesten eller et dårlig billede af en knap. Kunne godt efterlyse lidt selvkritik, især hvad angår billedkvalitet. Og kom så ikke her og beklag jer over, at I ikke har råd til et dyrt kamera o. l. Tobias, der altid oploader superfotos, bruger et 5 år gl. kamera, der i sin tid kostede 100 kr (svenske). Og jeg ser faktisk alle disse oploads, som du skriver om. Og jeg kommenterer også mange af dem. Men jeg gider altså ikke rose alle for middelmådighed. Jeg synes et godt fund fortjener et godt billede - og det er jo også en fordel, hvis man ønsker ID. Hvorfor er det elitært at ønske lidt kvalitet?

#63: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Thosland [JanH]Thosland IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 9:37 am
    ----
@Tommy -
Hvis du ikke gav udtryk for et elitært synspunkt i citatet, ville jeg heller ikke have anråbt det.

Jeg sagde ikke, at det var et spørgsmål om at udvise overdreven begejstring - men at opmuntre andre (mere ufaglærte) i at gå videre og blive bedre til at identificere ting. Jeg ville da også gerne kommentere flere ting, end jeg gør, men det føler jeg mig ofte ikke særlig klædt på til - endnu. Når man så sidder inde med konkret viden om en konkret genstand, er det til gengæld naturligt at benytte den mest muligt - det forsøger jeg i al fald...

Og nej, det kræver ikke et fantastisk kamera - men omhu ved brugen (som i andre felter af denne hobby). Og det går da ofte helt sikkert lidt for hurtigt af og til, ligesom der er nogle, der simpelthen ikke er tekniske nok på fingrene. Men i langt de fleste tilfælde kan man stadig nogenlunde se genstanden, og det må være det vigtigste. Der er i hvert fald ikke nogen, der synes det er fedt at folk kun kommenterer ens billedkvalitet - og i givet fald kan man i det mindste sige det på en diplomatisk måde.

#64: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Per Skulason [Skulason]8560 Kolind IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 9:38 am
    ----
@ Tommy

Det der med billeder er altså ikke så nemt, hvis ikke jeg kan stille min på Auto gør dit og dat er jeg på spanden. Men du har ret, det er smukt når billeder taget af dem der kan bliver loadet op, er vist det der kalder "øjekræs".

Det andet i har gang i her, finder i selv lige ud af Smil det vist er for øboer. ,-)

Herligt med meningsudveksling, så længe der kun gåes efter bolden og ikke manden.

Mvh
Per

#65: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 10:11 am
    ----
@JanH - hvad var elitært i mit synspunkt - jeg kan nemlig ikke se det. Og så stammer jeg fra en tid, hvor vi fik at vide, når noget var skidt. Det blev ikke pakket ind i lyserødt vat, fordi man var bange for, at vi blev kede af det. Og derfor vil jeg også fremover påpege, når jeg mener noget kan gøres bedre. Men jeg mener også, at jeg gør det på en pæn måde - jeg skriver fx. aldrig "lortebillede" e. l., men måske "et bedre billede ville øge chancen for ID". Og hvis ikke folk kan tåle det, så beklager jeg.

@Per - ved godt at fotografering kan være svært, men hvis man følger nogle simple regler (beskrevet mange gange herinde), så kommer der som regel et hæderligt resultat ud af det. Jeg forlanger ikke billeder i Poul-kvalitet, men mindre kan vel også gøre det. Og helt enig - herlig med lidt debat. Og jeg mener også, at jeg altid går efter bolden - hvis nogen kan finde bevis på det modsatte, så er der 4 flasker godt øl på vej (3/4 l julebryg) Beersmilie

#66: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Per Skulason [Skulason]8560 Kolind IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 11:16 am
    ----
Hej Tommy

Det var nu ikke dig jeg henviste til da jeg nævte gå efter bolden, det var en generel betragtning.

Jeg prøver mig frem med Fotovæsnet, men det går ikke altid til held. Enig i at billeder gerne må have en god skarphed, så man kan se hvad det forestiller.

Enig Poul er ekseptionel god

#67: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Tommy Olesen [tommy]Osted, Lejre Kommune IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 11:38 am
    ----
@Per - det var nu heller ikke møntet på dig.

#68: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Steen Agersø [agersoe]Ærø IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 12:51 pm
    ----
Da debatten nu lige (kortvarigt?) er drejet over på kvaliteten af det uploadede, hvad angår genstande og billeder, vil jeg da også godt lige kommentere på det.
(Jeg tror i øvrig ikke, at I / vi er så uenige, som det kunne se ud).

Noget, der vikelig kan "pisse mig af" er, når folk uploader et billede af EN side af en mønt, hvor billedet er så "tåget", at man tror, man har tabt brillerne !!!
Når vedkommende så oven i købet under billedet KUN skriver "ID ?" ... så gider jeg simpelthen bare ikke kommentere på det.
Hvis man så måske alligevel skriver noget om, at man gerne vil have et bedre billede og lidt om fundhistorien, så mødes man måske enten af tavshed eller en sur kommentar.
Så står jeg af med hjælp på den. Så må pædagogikken gå på, at "når der kommer synlige fotos - kommer hjælp" ... ganske enkelt.
Vi er nogle, som (i al beskedenhed) bruger meget tid på at hjælpe andre med ID. Så må man også kunne forvente bare nogenlunde tydelige billeder.
Fornuftige billeder har intet med kamera-prisen at gøre. Jeg bruger selv et billigt kamera købt i Netto for år tilbage (hvor lukkeren til batterirummet i øvrigt er i stykker). Dette kamera kan tage elendige billeder, hvis det er indstillet forkert, men har en udmærket "makro-funktion", så man faktisk kan lave fine billeder. De bliver aldrig af "Poul-kvalitet" (som Tommy kalder det - godt udtryk), men de bliver så man kan se, tingen tydeligt.
Desuden vil jeg godt tilslutte mig Tommys generelle betragtning om, at noget da ikke behøver at være elitært, fordi man gerne vil kunne se, hvad det forestiller, og at der er kommet en tendens til, at man bare uden videre skal acceptere og rose "det smådårlige og middelmådige" - den holdning kæmper vi dagligt med i folkeskolen, skulle jeg hilse og sige, men det er en HELT anden diskussion.

Med hensyn til arten af fund mener jeg, at det er vigtigt, at vi ser stort set ALT. Men man kunne så gøre det, at man ved store mængder starter med et fællesfoto og så senere, hvis nogen gerne vil se specielle fotos i samlingen, laver nye enketfotos af bestemte af fundene.

#69: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Finn larsen [finn] IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 3:15 pm
    ----
Sten, Enig helt og holdent, i alle punkter har også set, ID TAK kommentaren minder mig om paskontrollen til tidl. østtyskland.

#70: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: MAS [DetektorMike]Roskilde IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 3:34 pm
    ----
www.google.dk/aclk?sa=...r/danefae/

#71: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Poul [Poul]Marstal IndlægSkrevet: Fre Dec 13, 2013 4:26 pm
    ----
Først vil jeg sige tak for de pæne ord om min billedkvalitet
Når det så er sagt så vil jeg lige tilføje at jeg ikke håber, at der på grund af mig, er nogen der føler sig "presset" til at skulle uploade billeder i superkvalitet.
I dette forum er et billede der kan bruges til id ganske tilstrækkeligt.
Jeg har haft foto som hobby i rigtig rigtig mange år, og glæder mig over at kunne kombinere detektorhobbyen (35års jubilæum i år) med fotohobbyen. Jeg fornemmer jo også at der er mange andre herinde der har interesse for fotosiden af vores fælles hobby - og her vil jeg gerne være behjælpelig så godt jeg kan. Jeg føler mig heller ikke som Jan siger: klædt på til at kommentere fund i samme udstrækning som Steen og fx Tobias. Men hvis jeg kan være til hjælp på fotosiden er jeg altid parat...
Jeg er helt enig i at lidt mere selvkritik af div skrammel upload er på sin plads, men det er vores ordvalg også - tænker her på udtryk som pøbel og kaffeklub, børnehaver osv. Ikke at det er noget problem for mig, men ved bare at den slags hurtigt kan eskalere til noget utilsigtet.

#72: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: B. Roa [Bæhr] IndlægSkrevet: Man Sep 05, 2016 1:25 pm
    ----
Arne Hertz skrev:
...

Det er nemt at kommentere på nybegynderes fejl, men er det ikke bedre at være med til at give dem den rigtige information før de laver for mange "fejl"
.

Det er IMO den eneste rigtige holdning til hvordan "problemet" med alle de nye løses, da jeg først begyndte at læse op på & søge information omkring detektor ( & inden jeg blandede mig i debatten) fandt jeg tonen over for nye intimiderende & fyldt med "du SKAL..." "HUSK"...etc. der er på Facebook blevet taget det fanatiske initiativ til at skrive de uskrevne regler ned i en positiv & konstruktiv måde.
Hele dillemmaet ligger at de uskrevne regler er netop ikke regler men en fælles forståelse af hvad der er god skik indenfor en lukket kreds. vi kan hverken tvinge eller forvente at folk følger de udskrevne regler når de - med loven i hånd - kan vælge at tilsidesætte hvad mange ser som god skik. det eneste vi kan gøre at at inkludere os nye i en positiv tone & derved få os/dem lokket ind i folden
Der er ingen tvivl, om at nogle detektor folk ekstremt territoriale.

I mine øjne er alle detektorfolk inkl undertegnede skattejægere for ellers gik vi ikke & rodede i jorden. om der er et øknomisk incitament bag er op til den enkelte. jeg gør det ikke for pengene, men for det sociale & glæde ved at finde en "skat"

#73: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Sop [Skph13]Den by IndlægSkrevet: Man Sep 12, 2016 10:48 pm
    ----
Problemet er at nybegyndere ikke sætter sig ind i regler, og hvad der er gammelt etc. Som de skriver på OBM hjemmseide alt der tages med fra marken har gps med mindre det er 100% nyt. Ellers lægges det tilbage i jorden. Har du brugt 50-400+ timer på at afsøge en mark med sporlog gps på selv de mindste ting i fragmenter af kobber, bly, bjælder etc og så kommer der nogen nye som intet ved om området og bare går på "din" mark og smider fragmenter og andet ud som du har gpset og lavet rapporter osv på så har de allerede ødelagt vigtige spor som du har brugt meget tid på at samle og puslespillet er ufuldkomment. Derfor er folk meget ærekære med deres områder. De fleste nye har bare hørt der er fundet skatte igen i tv radio etc og skal bare ud og ha fundet noget af det samme. Vi burde have en lov. Inden længe der forbyder folk i at gå med detektor uden en velgrundet uddannelse heri og så skal de have et bevis herfor og det burde være ved lov ellers skulle der falde bødeforelæg på minimum 50000kr plus konfiskering af detektor og en tur i spjældet vis det gentager sig.

#74: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: jann [jann]Sydsjælland IndlægSkrevet: Tir Sep 13, 2016 7:27 pm
    ----
Jeg forstår ikke det indlæg Skph13. Er det seriøst det du skriver eller er det en joke.

#75: Re: Er vi ved at blive vores egen værste fjende ??? Forfatter: Flemming Nielsen [flemse]Kirkevangen 3 a Gørlev IndlægSkrevet: Lør Sep 17, 2016 12:39 am
    ----
Skph er manden for at uddanne de nye folk - han har den rette pædagogiske teknik.



-> Vores hobby

Alle tidspunkter er GMT + 1 Timer

Side 1 af 1