ved det ikke loke men en ting er helt sikkert der er ikke ret mange der er beabejdet på begge sider som denne i følge Karen lykke gaard Maribo Musseum er min nummer 2 der er fundet. Den der er fundet ved sølbjerg- høj her på lolland var kun forarbejdet på den ene side så hun kikkede noget forbløffet på den da jeg viste den frem for hende
Det er da godt at arkeologer en gang imellem kan få store øjne
ok det fedt at finde så specielt et flinte redskab.
jeg har selv ledt efter flint længe og det gjorde min far os. han fortalte mig om pappegøjeflint som er flint med striber af mørkere flint eller omvendt jeg ved ik om det var ham der havde fundet på at kalde det det eller om der er noget om det. forresten så har jeg altid godt ku tænke mig at finde en hel dolk. har kun fundet knækkede eksemplarer, men håber på at finde en en dag
Hej
Flinttypen kaldes "Falster-flint".
Med hensyn til bestemmelsen og det faktum, at du skriver, at den er forarbejdet på begge sider, får mig til at tvivle stærkt på at det er en skafttungepil.
Til gengæld mener jeg det er en senneolitsk ildsten af den type, som er udformet som en lille miniature-dolk.
Den er med andre ord jævnaldrende med din flotte dolk.
Se her: www.historieinfo.dk/il...lktid.html
Med al mulig respekt for Karen Løkkegård Poulsen, mener jeg at du bør få en "second opinion" på det fund.
Det kunne f. eks være fra Peter Vang Petersen på Nationalmuseet.
Hvis du siger, at den er fundet ved Sølbjerg på Lolland kan der foreligge muligheden, at du sidder med en (i øvrigt typisk) senpalæolitisk skafttungespids fra Bromme-kulturen, som netop er kendetegnet ved, deres meget grove og flintforbrugende genstandsinventar. Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være en ildslagningssten snarere end en spids. Det kan godt være, at den ser klodset ud, at montere for enden af et pileskaft, men jeg kan love dig, at spidser af netop den størrelse som du har fundet, sagtens kan anvendes som pilespids.
Tillykke med den fine spids uanset.
Hvordan kan du sige den er senpalæolitisk? når man først anvendte fladhugnings teknikken cirka omkring dolktid. Jeg ser det som en dolk eller et spyd, som er knækket og senere blevet opskærpet og anvendt som ildsten/ miniaturedolk.
Eller det ville være bedre, hvis man fik et billede af den anden side, så kunne man evt. udelukke en af muligheder.
Den er ikke fundet ved sølbjerg høj .
Den er fundet på nordkysten af lolland på en gård som mine forældre har ejet
fundstedet er registreret PÃ… Thomasminde i Saltvig med mig som finder .
orsagen til at den kom frem i lyset var at Karen lykkegaard maribo museum skrev i et nu lukket lokalt dagblad at man havde gjordt et sentationelt fund i nærheden af sølbjerghøj.
jeg rettede henvendelse til karen lykkegård og gjorde opmærksom på at jeg også havde en sådan pilespids .. forskellen på de to pilespidser var at min var forarbejdet på begge sider ..
Karen kom ud til mig for at se den::
efter
nogen snak frem og tilbage blev vi enige om at hun gerne måtte låne den og mange andre ting til en udstilling på maribo museum.
som tak for lån fik jeg en kasse god rødvin.
SÃ… JEG ER IKKE I TVIVL ... DET ER EN SKAFTE TUNGEPILSPIDS SELV OM NOGEN HER STILLER ???? TEGN
mvh Viking 48