Påsketurenes bifangst Vores gode store mark der gav påskens flotte vikingefund, rummer osse ufattelige mængder af knapper.
Min andel var 36 stk, og jeg tror at Steen fandt minst ligeså mange. Hvis to ture derude har givet ca 70 knapper, så må vores samlede mængde nærme sig flere hundrede knapper.
Da marken ikke er en bymark, og ikke giver de andre typiske fund af mønter og andet byskrot, er det lidt af en gåde hvor de stammer fra ???
Skjoldformede fibulaer i bunkevis, smukt opstillet stilleben! Ud fra billedet ser de ud til at gruppere sig ret snævert indenfor et tidsrum ca. 1800-1850, så vidt jeg kan bedømme.
Den dateringen skulle det vara intressant att få veta mer om vad den baserar sig på. Jag skulle inte gå snävare än ca 1500-tallet till 1800-tallet (Lite grovt: Gjutna Pb/Sn-knappar i den äldre änden, tombac-knappar i midten, og flata cu-leg mot slutet).
Jo Tobias, det er såmænd bare min gefühl, baseret på de knapper jeg går rundt og finder til hverdag, kombineret med lokaliteten og øvrige fund fra de pågældende områder. Blomsterknapperne, både buede og de flade, lader til at være fra ca. 1780 og fremefter, kobberblik-knapper fra ca. 1840 og fremefter. De meget grove blyknapper fra hele perioden fra renæssance og fremefter (fattigfolksknapper) og de støbte knapper af kobberlegering med ditto støbt tap ud i et med knaphovedet fra ca. 1700-1800. Så gætværk ja (i mangel af danske opslagsværker), men på et vist kvalificeret grundlag
@ Poul - ja det er altid sært, når man finder de der ansamlinger af genstande bestemte steder uden umiddelbar logisk forklaring - men logik er der jo altid bag det. Måske er der røget en dynge gammelt tøj ud til affald, inkl. knapper, måske har nogle kasseret sykassen med grejer i eller måske noget helt tredje.
Då blir jag än mer förvirrad, om du först skriver att de är från 1800-1850, men sedan justerar det till 1300-1900 (renæssance til modern tid) När det gäller knappar så finns det god litteratur att få tag på för en rimlig summa och även bra info på nätet (e.g. UKDFD))
Hey Tobias, jeg er ikke så vild med de udenlandske, især britiske værker, eftersom det ikke er direkte sammenligneligt grundlag og i hvert fald usikkert, i hvor høj grad de afspejler moden og kulturen her i landet/Skandinavien.
Jeg gætter på 1800-1850 ud fra de knapper jeg kan se på billedet, og som i denne sammenhæng virker til at være fra den nævnte periode. Ovenfor opremser jeg bare min fornemmelser/erfaringer med de forskellige knappe-gruppers kronologiske placering - ikke de konkrete på billedet. Men på baggrund af den viden om de forskellige gruppers ca. alder, bedømmer jeg de pågældende på billedet til den ca. periode. Jeg kan se de mønstrede, buede tombak/tinlegerings-knapper, kobberblik samt helstøbte knapper og nogle grove tinknapper af fattigmandstypen, men med mønster aka. noget fremme i tid.
For din skyld har jeg nu optalt den ene gruppe af knapper i min samling, nemlig de buede/flade tombak-knapper med mønster - der var 173. Dertil kommer dem, jeg har foræret til lodsejere i tidens løb, samt de andre grupper af knapper i samlingen, hvoraf der er lige så mange og dertil kommer de adskillige, inkl. defekte, der blev kasseret på stedet når jeg fandt dem og derfor ikke har tal på. Joh, jeg har skam gravet knapper og føler at jeg har efterånden jeg har en vis fornemmelse for deres kronologi, uden at have et gedigent skandinavisk fagværk om emnet ved hånden. Men det er jo osse bare min fornemmelse, selvfølgelig.
PS - jeg er sikker på, at der er nogle der har gravet langt flere op end jeg - og dem hørte jeg da gerne yderligere fra, når der bliver uploadet knapper herinde, de må have en mægtig viden, måske. Der er generelt for lidt fokus på Umbologien, selvom den kunne være os til meget nytte i felten!