tak jacob. en kagedåse med alu-folie indeni, lille sort klæde under og hæver emnet 4 cm fra bunden, canon sx230 på videofunktion, jeg syntes makro bliver meget unaturligt på dette kamera.
lys er en halogenlampe, med syrefrit papir foran så emnet ikke får direkte lys.
Her vil jeg lige afvente min detektormakker Pouls ekspertise på området. (Han kommer nok på senere).
Han plejer at have helt styr på de dele, mens jeg er totalt novice på området.
Meget nydeligt billede som ikke kræver meget tuning Onde tunger vil måske sige at: Hvis man kommer med en konstruktiv kritik, så bør man vel også som minimum selv stå på mål for en løsning - men det vil jeg undlade
Hvis man skulle stille sagen på spidsen så får man mere skarphed ved at tilføre mere lys, eller at køre med en større blænde åbning og længere lukkertid.
tak peter
jeg har fundet et skema med blænd / lukketid men de angivne tider kan jeg ikke kombinere på mit kamera.
Jeg er jo nok desværre nødt til at læse manualen, indtil nu har jeg bare brugt idiot-programmet på kameraet.
Finfin bild Finn Belysningen är fin synes jeg. Lite mer riktat lys hade givit mer tredimensionelle effekt, men det är en smaksak. Du kan testa att använda makro, spotmätning för belysning & timer. Tydligen har din model også manuel fokus vilket borde ge stora möjligheter til perfekt skärpa som Steen taler om. Inte för att jag synes den er dålig i denne billeden. Tvärt emot
@Peter, når et billede uploades, netop for at "diskutere" fototeknik, og der bedes om konstruktiv kritik, JO, så mener jeg faktisk godt, at jeg kan bemærke, at billedet mangler dybdeskarphed, UDEN at have en løsning på problemet selv !!! Jeg er ikke foto-nørd og bliver det aldrig. Men jeg kan godt se om noget er helt skarpt eller ej.
Hej Finn
Udmærket billede - kameraet taget i betragtning.
Hvis man vil have den sidste skarphed og detaljerigdom med, så er der ingen vej udenom et spejlreflex og en god machrooptik.
Man skal derefter lære at bruge den manuelle indstilling, focus, hvidbalance, blænde, iso, lukkehastighed, osv.
Man skal også prøve at lege med lyset da det jo er det der skaber billederne. Masser af lys er ikke nødvendigvis af det gode. Prøv lige at tjekke dette billede: fibula.dk/coppermine/d...60140.html Dette billede er belyst af en enkelt diode- cykellygte. Pris 30 kr... Lygten leverer ikke meget lys, men det er uden betydning da kameraet expornerer i den tid der skal til. Selvfølgelig skal kameraet så være på stativ og med brug af selvudløser.
Har kameraet mulighed for at optage i RAW-format, så gør det.. Kan ikke lige huske det, men nener at det almindelige JPEG format har 256 justerings mugligheder pr pixel - hvorimod RAW har op mod 5000 justeringsmugligheder.
Manuel indstilling og brug af Raw-filer, samt et godt fotoprogram giver fuld kontrol over billedet.
@Peter Ankjær, det forholder sig præcis modsat af det du sætter på spidsen. Mindre blændeåbning=større dybdeskarphed og kortere lukketid=mindre bevægelsesuskarphed.
@Jørn - Du har helt ret, og skal selvfølgelig beklage "større blændeåbning" der skulle stå "lille blændetal" ( i brøker ) og kortere lukketid og derfor behovet for mere lys ...lidt pinligt når jeg sætter sagen på spidsen - my mistake sorry, won't happen until next time !
Ikke fordi jeg skal foregive at være fotoekspert, men her er lidt supplerende info:
Hvis du sætter dit kamera på AV, så er det blændetallet du stiller på. Hvis du skruer dette tal opad, så stiger dybdeskarpheden. Hvis du sætter ISO til et lavt tal, fx. 100 , så bliver kvaliteten bedst.
Den sidste faktor i ligningen, tiden, finder kameraet så selv ud af på AV-programmet.
Kunsten er så at holde kameraet helt stille. Jo mindre lys der er tilstede, jo længere tid skal det stå helt stille, ellers bliver dit foto rystet. Dette kan normalt kun lade sig gøre med stativ og fjernbetjening, medmindre du fotograferer i meget lys, fx. udenfor i solskin (hvilket giver udfordringer med skygger mv.).
tak allan, det var da skrevet så jeg slipper for at google ordene
det prøver jeg om lidt, fandt en 1/2 klippet sct. colonia på skattemarken, den vil nok være fin at prøve med.
jeg bruger som bund en jernplade og stativet er et magnetisk stativ til micrometer. så kameraet står ganske fast.
@ Allan. Vil lige tilføje at et meget højt blændetal næsten altid forringer kvaliteten. ligeledes gør et det minste blændetal.
Det er lidt forskelligt fra objektiv til objektiv, men de fleste arbejder bedst fra ca bl. 5 til 16..