Falsk dirhem ? - Da den kom op af jorden lignede den mest et stykke aluminium, og belægningerne skyldes mosejorden den lå i (troede jeg - se kommentarer), men efter en nænsom afrensning lader det til, at der er tale om et lag forsølvning, fremfor en massiv mønt (selvom vægten og lyden minder om en sølvmønt).
Mit gæt er det er en forfalskning af en dirhem hvor der er lagt et lag sølv udenpå for at snyde, men mente dog at de brugte kobber til den slags. Men den blir de sikkert meget glade for inde ved natmus hvis den er. :0) men hvis Tobias kommer på på et tidspunkt kan han nok gi en bedre forklaring.
@SOP tak for kommentaren - jeg tager det sådan, at du mener der er tale om en dirhem, ægte eller ej. Dejligt uanset Ja det ville være skønt, hvis der er en ekspert på området der kigger med
Thosland
Ja det jeg mente var, at mit bud er for at evt. spare sølv vægten har de lavet en jernkerne, ser ud til at der er to lødighedsmærker i den men svært at dømme så dårlig stand den er i.og at den måske har været brugt til på hæng. Det lille stykke der mangler ligner at der har været slet et hul i det hjørne??? Men mega fedt fund.
@IMS - Mange tak for det
@IMS & @SOP - Jeg tror ved nærmere eftersyn at I begge har ret - det er et lag forsølvning der ligger udenpå en kerne af kobber/kobberlegering, eller jern. Så der må være tale om en forfalskning. Det kunne godt være indridsede lødighedsmærker, men jeg synes nu ikke, det manglende stykke antyder spor efter ophæng. Spørgsmålet er, hvad indskriften siger, hvis den siger noget og ikke bare er kaudervælsk, som det ofte er tilfældet med eftergjorte (europæisk fremstillede?) stykker. Men et dejligt fund er det bestemt, og det er nok værd at tjekke, om der skulle ligge flere i området, eller der blot er tale om en enlig svale. Tobias er et godt bud på en dygtig kender, der kan udtale sig om det
Seneste nyt. Efter forespørgsel til Natmus kom følgende svar fra seniorforsker Helle Horsnæs, Middelalder, Renæssance og Numismatik (uddrag):
"I første omgang kan jeg sige, at det rent stilistisk ser ud til at være en ’subferrat’ udgave af en abbasidisk mønt. Det vil sige, at den tilsyneladende består af en kerne af jern, hvorpå der er lagt et lag af sølv. Lad endelig være med at forsøge afrensning."
"Jeg kan ikke umiddelbart aflæse datering og prægested ud fra fotos, men en sandsynlig datering ligger i 800-tallet. Endnu mere spændende er det, at mønten ser ud til at være forsynes med de såkaldte ’nicks’ – det er testmærker, som er lavet med et skarpt instrument (måske en nål eller en lille kniv?) og som fremstår som tynde ridser på tværs af møntens rand."
SÃ¥ det ser ud til, du havde ret i antagelsen @SOP - nice shot!
Så meget klogere kan jeg nu glæde min lodsejer med den spændende baghistorie
NB - bemærk at der ikke nødvendigvis er tale om en "forfalskning", men måske en "efterligning". Og det har noget at sige i forhold til tolkningen af fundet!